Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.08.2016

Sokoli osvojili nov mejnik na poti razvoja zračno-desantnih zmogljivosti

Na mednarodni vojaški vaji Kragulj Thunder 2016, ki je potekala od 22. do 26. avgusta na območju Cerkelj ob Krki, sta dva pripadnika 10. pehotnega polka sodelovala kot t. i. pathfinderja pri organizaciji in izvedbi zračno-desantne operacije na vaji gostujoče enote ameriških oboroženih sil (435th Contingency Response Group). Gre za pripadnike padalskih enot, ki se kot prvi infiltrirajo v območje delovanja, so odgovorni za pripravo, določitev, označitev in navajanje zračnih plovil v območje desantiranja (angl. Drop Zones).

Ameriška letalska enota je v okviru vaje izvajala padalske skoke, pri čemer sta pripadnika 10. pehotnega polka za gostujočo enoto izvedla izvidovanje območja desanta, določila njegovo mesto, s piloti predhodno opredelila pogoje desantiranja, v sklepni fazi pa izvedla navajanje transportnega letala C-130J in nadzirala potek izvedbe samih padalskih skokov. Med vajo sta sodelovala tudi pri certificiranju drugih desantnih območij po Sloveniji.

Skupna usposabljanja in izvajanje padalskih skokov z zavezniki postajajo pri Sokolih že stalnica. S tovrstnim dosežkom je 10. pehotni polk postavil tudi nov mejnik v razvoju zračno-desantnih zmogljivosti Slovenske vojske.

Besedilo: stotnica Barbara Hanžič Visinski
Fotografije: SV in Zračne sile ZDA