Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.02.2010

Slovesnost pred odhodom pripadnikov Slovenske vojske na Kosovo

V četrtek, 11. februarja, je v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki potekala slovesnost pred odhodom 21. kontingenta Slovenske vojske (SV) na 6-mesečno delovanje na mednarodno operacijo Kfor.

Kontingent, ki ga sestavlja 349 pripadnic in pripadnikov iz različnih enot SV in bo naloge na Kosovu prevzeli konec tega meseca, je nagovoril državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Uroš Krek. V nagovoru je državni sekretar vse zbrane pozval, da morajo vedno zaupati svoji dobri usposobljenosti, poveljujočim in izkušnjam. Kljub spremenjenemu varnostnemu okolju, manjšemu tveganju in  zmanjševanju prisotnosti mednarodnih sil na Kosovu bo njihova odgovornost na tem območju velika, je izpostavil državni sekretar. V nadaljevanju pa se je  dotaknil tudi aktualnih tem, predvsem peticije za ukinitev Slovenske vojske, ki se je pojavila v javnosti. Ob tem je državni sekretar povedal, da bi ukinitev vojske med drugim pomenila tudi, da zmanjšujemo vrednote, ki so povezane s slovensko vojaško tradicijo, domoljubjem in uveljavitvijo naše suverenosti.

Sile Kfor prehajajo v naslednjo fazo delovanja, t.im. zadrževalno prisotnost, kar pomeni preoblikovanje poveljstev in postopno zmanjševanje manevrskih sil. Trenutno v Kfor deluje 10000 pripadnikov, v naslednjih dveh letih pa se načrtuje postopno zmanjševanje sil. Naloge slovenskega kontingenta ostajajo nespremenjene, in sicer zagotavljanje varnega okolja in svobode gibanja ter vzpostavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem. Glavnino 21. kontingenta SV v Kfor predstavljata dve manevrski četi z logističnim elementom, kontingent pa sestavljajo še: tri skupine za povezavo in nadzor, vod vojaške policije, nacionalni podporni element, nekaj pripadnikov pa bo delo opravljalo v poveljstvu Kfor v Prištini in v regionalnem poveljstvu zahod v Peči. Pripadniki SV bodo delovali v občinah Klina, Istok, Vučitrn in v Prištini.

Foto: Emil Jalovec, GŠSV

Flash is required!

Državni sekretar mag. Uroš Krek