Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.05.2010

Slovesnost pred odhodom pripadnikov osmega slovenskega kontingenta v mirovno misijo Unifil v Libanonu

V vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki je danes, 20. maja, potekala slovesnost pred odhodom pripadnikov osmega kontingenta Slovenske vojske (SV) na mednarodno operacijo Unifil v Libanon.
Poveljnik sil SV generalmajor Alan Geder je v nagovoru pripadnikom poudaril pomen vseh dejavnikov, ki vplivajo na stopnjo njihove varnosti pri opravljanju nalog na kriznih žariščih po svetu. Ob ustrezni opremi in usposobljenosti je še posebej izpostavil pomen spoštovanja pravil delovanja, vojaške discipline in vzdrževanja tovariških medsebojnih odnosov. Pripadniki 8. slovenskega kontingenta Unifil bodo naloge opravljali v testni uniformi SV, ki zagotavlja večjo stopnjo maskiranja v naravnem in urbanem okolju, višjo stopnjo zaščite pred različnimi vremenskimi vplivi in je obenem tudi bolj funkcionalna.
Kontingent šteje 14 pripadnikov Slovenske vojske, večina jih prihaja iz 9. bataljona zračne obrambe, v Libanon pa bodo odšli konec tega meseca. Nastanjeni bodo v vojaški bazi v Shami, njihova naloga pa bo izvidovanje območja in komunikacij na zahodu države, spremljanje konvojev ter vzpostavljanje kontrolnih točk, s čimer bodo prispevali k ciljem sil Unifil: nadzor izvajanja prekinitve sovražnosti, pomoč oblastem pri vzpostavitvi kontrole v državi in na njenih mejah ter omogočanje izvajanja humanitarne pomoči civilnemu prebivalstvu.
Operacija Združenih narodov Unifil se je začela marca 1978, prvi slovenski vojaki pa so bili po sklepu Vlade RS v Libanon napoteni konec leta 2006. Do danes je v tej operaciji delovalo 96 pripadnikov SV, skupaj pa je v tej operaciji trenutno 11.500 pripadnikov iz 31 držav.