Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.03.2011

Slovesnost pred odhodom 15. slovenskega kontingenta v Afganistan

V petek, 25. marca, je v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani potekala slovesnost pred odhodom pripadnikov 15. kontingenta Slovenske vojske na šestmesečno delovanje v mednarodno operacijo ISAF v Afganistan. Predhodnica kontingenta bo v Afganistan odpotovala v začetku prihodnjega tedna, glavnina kontingenta pa sredi aprila. Slavnostna govornica na slovesnosti je bila ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, pred tem pa je pripadnike 15. kontingenta pozdravil poveljnik Poveljstva sil brigadir Branimir Furlan.  Današnje slovesnosti so se poleg ministrice udeležili tudi predsednik odbora za obrambo v Državnem zboru Jožef Jerovšek in poslanca ter člana tega odbora  Zmago Jelinčič ter Janez Kikelj, veleposlanik ZDA v Republiki Sloveniji Joseph A. Mussomeli ter najvišji predstavniki Slovenske vojske načelu z načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem mag. Alojzem Šteinerjem.
Kontingent, v katerem je 88 pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske in dva civilna strokovnjaka, bo naloge v Afganistanu prevzel konec aprila. V času izvajanja misije bodo pripadniki kontingenta opravljali naloge mentoriranja afganistanskega pehotnega bataljona, mentoriranje bataljona za bojno podporo, zagotavljali bodo bojno podporo in zaščito mentorskim skupinam, nacionalno logistično podporo in delovali v sestavi poveljstev ISAF ter v regionalni obnovitveni skupini regionalnega poveljstva Zahod. V skupini za mentoriranje in enoti za bojno podporo bo delovalo tudi 12 pripadnikov nacionalne garde Kolorada.
Glavnina kontingenta bo nastanjena v bazi v Bala Boluku na zahodu Afganistana, nekaj pripadnikov bo delovalo v bazah Arena in Stone v Heratu, nekaj pa v poveljstvu ISAF v Kabulu.

Video posnetki (youtube): Borut Podgoršek, MORS

Foto:desetnik Robert Cotič

Flash is required!

Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič


Flash is required!

Poveljnik Poveljstva sil brigadir Branimir Furlan