Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.12.2018

Slovesnost ob koncu šolskega leta 2017/18 na Šoli za častnike in Šoli za podčastnike

V petek, 14. decembra, je v Mariboru, v Športni dvorani Ljudski vrt Lukna, potekala slovesnost ob koncu šolskega leta 2017/18 na Šoli za častnike in Šoli za podčastnike. Prvič v zgodovini slovenskega vojaškega šolstva sta bili združeni podelitvi činov častnikom in podčastnikom Slovenske vojske. Zbrane je v uvodu nagovoril brigadir mag. Vilibald Polšak, poveljnik Centra vojaških šol, slavnostna govornica pa je bila načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc. V kulturnem programu so sodelovali učenci Osnovne šole Ludvika Hriberška Maribor in vokalistka Eva Teršek.

Generalmajorka Alenka Ermenc je med drugim izpostavila, da »imamo vojaki priložnost in dolžnost, da se skozi celotno kariero izobražujemo, usposabljamo in uporabljamo pridobljeno znanje. To prinese pozitivne rezultate tako posamezniku kot organizaciji – Slovenski vojski. Izobraževanje in usposabljanje je primarna naloga vseh nas, pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Naša karierna pot je tlakovana in pogojena s pridobivanjem vedno novih znanj na različnih ravneh.« Dodala je, da se vsak častnik in podčastnik v karieri večkrat vrne v Center vojaških šol, kjer se ohranja in nadgrajuje slovenska vojaška stroka. Načelnica je prepričana, da so kandidati in slušatelji usvojili potrebna vojaška znanja, pri prevzemu dolžnosti pa morajo imeti pripadniki v mislih vse dejavnike, s katerimi bodo v svojih enotah gradili vojaško kulturo, pri čemer se je treba zavedati, da je le motiviran in ponosen posameznik tisti, ki zagotavlja uspeh enote.

Šola za častnike je 17 kandidatom (15 kandidatom in kandidatkama) podelila čin poročnik, prvi častniški čin, Šola za podčastnike pa je 17 slušateljem podelila čin vodnik. V okviru slovesnosti so bila podeljena tudi potrdila 30 slušateljem Šole za podčastnike za uspešno opravljen nadaljevalni tečaj za podčastnike II. stopnje Slovenske vojske. V Šoli za častnike se je od leta 1993 do danes izšolalo 1.842 častnikov ter v taborih preizkusilo 2.398 dijakov in študentov. V Šoli za podčastnike se je od leta 1991 do danes v različnih programih izšolalo 5.361 udeležencev.
 
Fotografije: poddesetnik Damjan Vodenik