Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.06.2016

Slovesnost ob začetku mednarodne vojaške vaje Jadranski udar 2016

V nedeljo, 5. junija, je bila v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki slovesnost ob začetku mednarodne vojaške vaje Jadranski udar 2016. Udeležence je nagovoril vodja vaje polkovnik Bojan Brecelj, poveljnik 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske, ki je zbranim zaželel varno in uspešno izvedbo vaje ter učinkovito medsebojno sodelovanje.

Na vaji Jadranski udar 2016, ki bo od ponedeljka, 6., do sobote, 11. junija, na širšem območju Republike Slovenije, bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva usposabljala usmerjevalce združenega ognja. Na vaji prvič sodeluje tudi premestljivi zračni operativni center iz italijanskega Poggia Renatica, ki je del strukture poveljstva Natovih zračnih sil za Evropo.

Na vaji bo sodelovalo približno 600 udeležencev, od tega približno 350 pripadnikov iz 15 držav zavezništva, urjenje postopkov usmerjevalcev združenih ognjev pa bo skupaj podpiralo 30 letal in helikopterjev.

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja bo na šestih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer bodo zračna plovila, tanki in minometi zagotavljali ognjeno podporo, ter na območjih Soriške planine, občin Sevnica in Črnomelj, Gotenice pri Kočevju in na letališču Rakičan pri Murski Soboti, kjer bodo zračna plovila letalsko podporo samo simulirala.

Zaradi zagotovitve varnosti na vaji ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo začasne zapore zračnega prostora nad območji vaje. Večji del usposabljanja bo v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa bodo končane do 23. ure.

Foto: Martina Podkrižnik

Video posnetek (youtubeMORS): Brane Petrovič

 

V okviru otvoritvene slovesnosti,...

...so si lahko obiskovalci...

...ogledali statični in dinamični...

...prikaz sodelujočih letal in helikopterjev...

...ter predstavitev dela...

...usmerjevalca združenega ognja.

Slovesnost odprto za javnost...

...so kulturno oblikovali...

...glasbena skupina M.J.A.V...

...ter akrobata Blaž in Filip.

Svoje delo sta v oddaji Radia 1..

...predstavila padalca SV.