Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.06.2014

Slovesnost ob začetku mednarodne vojaške vaje Adriatic Strike 2014

V nedeljo, 1. junija, je v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki potekala slovesnost ob začetku mednarodne vojaške vaje Adriatic Strike 2014. Udeležence vaje je nagovoril vodja vaje brigadir Milan Obreza, poveljnik Združenega operativnega centra Slovenske vojske, ki je zbranim zaželel varno in uspešno izvedbo vaje ter učinkovito medsebojno sodelovanje za dosego zastavljenih ciljev.

Na vaji Adriatic Strike 2014, ki bo od ponedeljka, 2., do petka, 6. junija, potekala na širšem območju Republike Slovenije, bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami ter ob podpori vojaškega letalstva in artilerije izvajala usposabljanje usmerjevalcev združenih ognjev.

Usposabljanje bo potekalo na štirih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na območju Gotenice pri Kočevju, na območju Sevnice in na območju Porezna pri Soriški planini pa bodo zračna plovila samo simulirala letalsko podporo. 

Na vaji bo sodelovalo skupaj približno 400 udeležencev, od tega 200 pripadnikov iz 12 držav zavezništva, urjenje postopkov usmerjevalcev združenih ognjev pa bo podpiralo 23 zrakoplovov in 13 brezpilotnih letal.

Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo potekale začasne zapore zračnega prostora nad območji izvajanja vaje. Večji del usposabljanja bo potekalo v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa bodo končane do 23. ure.