Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.12.2009

Slovesnost ob vrnitvi pripadnikov Slovenske vojske iz Libanona

Včeraj, 15. decembra, je v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani potekala slovesnost ob vrnitvi 14 pripadnikov šestega kontingenta Slovenske vojske z mirovne misije Unifil v Libanonu.

Zbrane je nagovoril načelnik štaba Poveljstva sil Slovenske vojske polkovnik Vojteh Mihevc, ki je poudaril, da je slovenski kontingent kljub svoji majhnosti prispeval pomemben delček v mozaiku nalog v podporo miru v Libanonu, saj se prispevek ceni po vloženem naporu, profesionalno opravljenih nalogah in sposobnih ljudeh.

Pripadniki šestega kontingenta, ki so v Libanonu delovali v okviru enot Unifil (United Nations Interim Force in Lebanon) Organizacije združenih narodov, so bili nastanjeni v Tibninu in Shami. Trije častniki so delovali v poveljstvu sektorja Zahod v bazi ZN v Tibninu, pripadniki izvidniškega oddelka in nacionalnega podpornega elementa pa v bazi ZN v Shami. Naloge so opravljali skladno z resolucijo Varnostnega sveta ZN 1701 in pri tem pomagali libanonski vojski v zahodnem sektorju južnega dela Libanona. Pomoč je vključevala tako nadzor območja odgovornosti, vključno z nadzorom razmejitvene črte med Libanonom in Izraelom ter vseh vstopnih točk v južni del Libanona, kot tudi pomoč pri reševanju nestabilnih razmer.

Do danes je v mirovni misiji Unifil sodelovalo 80 pripadnikov Slovenske vojske, trenutno pa v Libanonu deluje sedmi kontingent s 14 pripadniki.