Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.04.2010

Slovesnost ob vrnitvi pripadnikov 23. kontingenta Slovenske vojske iz mednarodne operacije Eufor v Bosni in Hercegovini

Danes, 6. aprila, je v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki potekala krajša slovesnost ob vrnitvi pripadnikov 23. kontingenta Slovenske vojske, ki so pred dnevi vrnili s šestmesečne mednarodne operacije Eufor v Bosni in Hercegovini.
Zbrane je nagovoril poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Alan Geder, ki je v govoru dejal, da so pripadniki kontingenta z uspešnim delom pri zagotavljanju stabilnega in varnega okolja v Bosni in Hercegovini opravičili svoje poslanstvo.
Slovesnosti se je udeležil tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner, ki je pripadnikom kontingenta vročil medalje v službi miru.

Namen operacije je zagotavljanje vojaške navzočnosti, ki prispeva k varnemu okolju, onemogoča nadaljevanje nasilja in obvladuje preostale možne vidike splošnega mirovnega sporazuma. S tem je omogočeno opravljanje dolžnosti vsem evropskim in mednarodnim udeležencem.
Sile pod vodstvom EU izvajajo nekatere ključne podporne naloge. Tako zagotavljajo podporo mednarodnemu kazenskemu sodišču za vojne zločine, storjene na območju nekdanje Jugoslavije (ICTY), in ustreznim organom, vključno s pridržanjem ljudi, obtoženih vojnih zločinov. Zagotavljajo tudi varnostno okolje, ki policiji omogoča boj proti organiziranemu kriminalu.
Slovenska vojska v operaciji sodeluje s častniki in podčastniki v poveljstvu Euforja in s pripadniki v nacionalnem podpornem elementu, ki zagotavljajo administrativno in logistično podporo pripadnikom Slovenske vojske.