Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.11.2010

Slovesnost ob vrnitvi pripadnikov 13. slovenskega kontingenta ISAF iz Afganistana

V petek, 5. novembra, je v Vojašnici Celje potekala slovesnost ob vrnitvi 70 pripadnikov 13. slovenskega kontingenta iz 6-mesečne mednarodne operacije ISAF iz Afganistana.

Osrednji govornik na prireditvi je bil državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Uroš Krek. Slovesnosti sta se udeležila tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner in poveljnik sil brigadir Branimir Furlan. Ob tej priložnosti so pripadniki kontingenta prejeli tudi medalje v službi miru.

Državni sekretar mag. Uroš Krek je v svojem nagovoru pripadnike kontingenta spomnil na pričakovanja, ki so bila dana na slovesnosti ob odhodu kontingenta na misijo, in poudaril, da so jih v celoti izpolnili. Kot je povedal, Slovenska vojska v okviru svojih realnih zmožnosti v Afganistanu sodeluje kot kredibilen partner zavezništva in skladno z Resolucijo Varnostnega sveta OZN. Tako kot ob odhodu drugih kontingentov smo se tudi tokrat zavedali, da je vojaška misija v Afganistanu za vse udeležence tvegana in povezana z mnogimi nevarnostmi, saj je območje napotitve nevarno in nepredvidljivo, je poudaril državni sekretar mag. Uroš Krek. Pri tem je izpostavil tudi izredni pomen dobre usposobljenosti, opremljenosti in pripravljenosti pripadnikov 13. kontingenta, ki so imeli tudi odlične poveljnike in sobojevnike, na katere so se lahko zanesli.

Državni sekretar se je vsem pripadnikom 13. kontingenta zahvalil za njihov prispevek k mednarodnemu miru, prizadevanja za boljše življenje Afganistancev in upanje za večjo varnost v tej državi. Izpostavil je tudi izjemen pomen njihovega prispevka k zagotovitvi pogojev za začetek delovanja operacije ISAF 14. Zahvalil se je tudi vsem ostalim, ki so podpirali delovanje kontingenta – tako znotraj Slovenske vojske in Ministrstva za obrambo kot tudi v družinah pripadnikov.

Foto: Bruno Toič, MORS

Flash is required!

Državni sekretar na MORS mag. Uroš Krek


Flash is required!

Poveljnik 13. kontingenta major Anže Rode