Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.01.2020

Slovesnost ob vrnitvi 5. slovenskega kontingenta v misiji Okrepljena prednja prisotnost

V petek, 10. januarja, je v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani potekala slovesnost ob vrnitvi pripadnikov 5. slovenskega kontingenta v misiji Okrepljena prednja prisotnost (SVNKON 5 eFP), ki so naloge opravljali v sklopu enot eFP (Enhanced Forward Presence) v Latviji. Ob tej priložnosti so pripadniki SVNKON 5 eFP prejeli medalje v službi miru.

Slavnostni govornik, poveljnik Rodovskega bataljona 1. brigade Slovenske vojske podpolkovnik Tomaž Žbogar, je povedal, da so bili del največje okrepitve kolektivne obrambe zavezništva in, da so lahko na svoj prispevek k tako pomembnemu cilju zelo ponosni. Zaželel jim je dobrodošlico in se zahvalil svojcem ter prijateljem, ki so jih med opravljanjem nalog podpirali.

V petem kontingentu, ki mu je poveljeval stotnik Igor Strašek, je delovalo 41 pripadnikov Slovenske vojske. Glavnino kontingenta so tvorili pripadniki Inženirske čete Rodovskega bataljona 1. in 72. brigade, kateremu so bili dodani podporni elementi. Sodelovali so pri izvajanju mirnodobnih dejavnosti sil, kar vključuje vaje, usposabljanja in druge mirnodobne dejavnosti. S prisotnostjo na misiji Okrepljena prednja prisotnost Slovenija izraža podporo krepitvi celovite in kredibilne odvračalne in obrambne drže Nata.

Fotografije: vojakinja Aleksandra Gračner, 1. BR SV