Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.11.2018

Slovesnost ob vrnitvi 37. slovenskega kontingenta v silah Kfor

V petek, 16. novembra, je v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani potekala slovesnost ob vrnitvi pripadnikov 37. slovenskega kontingenta v silah Kfor, ki so od aprila pomagali pri vzdrževanju varnega in stabilnega okolja ter omogočali svobodo gibanja za vse prebivalce Kosova. Njihove naloge so zajemale tudi varovanje objektov posebnega pomena.

Slavnostni govornik, namestnik poveljnika 1. brigade polkovnik Borut Cesar, je povedal, da so  pripadniki 37. slovenskega kontingenta svoje naloge opravili uspešno in se v imenu poveljnika 1. brigade, polkovnika Roberta Glavaša, zahvalil za njihovo profesionalnost, požrtvovalnost in prilagodljivost v nevarnih in nepredvidljivih okoliščinah ter jim zaželel dobrodošlico doma. Za podporo in razumevanje se je zahvalil tudi vsem družinskim članom in prijateljem, ki so neločljivi člen vsake napotitve.

V 37. kontingentu, poveljnik katerega je bil podpolkovnik Gregor Vodeb, je delovalo okrog 250 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske. Glavnino kontingenta, ki je bila nastanjena v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći, je predstavljala manevrska četa 10. pehotnega polka 1. brigade. V sestavi kontingenta je delovalo še šest skupin za povezavo in nadzor, nacionalni podporni element in skupina vojaške policije. Nekaj pripadnikov pa je delo opravljalo v večnacionalnih poveljstvih Kfor.

Ob tej priložnosti so, v navzočnosti svojcev, pripadnikom 37. slovenskega kontingenta v silah Kfor podelili medalje v službi miru.

Fotografije: stotnica Tonja Ana Hrvatin, OOJ