Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.05.2017

Slovesnost ob vrnitvi 34. kontingenta Slovenske vojske s Kosova

V četrtek, 11. maja, je bila v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani slovesnost ob vrnitvi 34. kontingenta Slovenske vojske (SVNKON 34 Kfor) z mednarodne misije Kfor na Kosovu.

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil poveljnik 1. brigade Slovenske vojske brigadir Roman Urbanč, ki se je kontingentu zahvalil za odlično opravljeno delo in krepitev ugleda Slovenske vojske tako na Kosovu kot v zavezništvu. Ob koncu je pripadnike kontingenta nagovoril z naslednjimi besedami: »Bili ste tim, v katerem je prav vsak posameznik igral pomembno vlogo. Vsak je opravil tisto kar je moral in to je ključ do uspeha.«

Glavnino 34. slovenskega kontingenta je  sestavljala manevrska četa 10. pehotnega polka 1. brigade Slovenske vojske, v sestavi kontingenta pa je bilo še šest skupin za povezavo in nadzor, helikopterski oddelek, nacionalni podporni element ter skupina vojaške policije. Nekaj pripadnikov je delo opravljalo tudi v večnacionalnih poveljstvih Kfor. Naloge kontingenta so vključevale vzdrževanje varnega in stabilnega okolja ter svobodo gibanja in varovanje objektov posebnega pomena, kot je samostan Visoki Dečani.

Fotografije: arhiv 1. brigade