Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.05.2016

Slovesnost ob vrnitvi 32. kontingenta Slovenske vojske s Kosova

V četrtek, 12. maja, je bila v Vojašnici generala Maistra v Mariboru slovesnost ob vrnitvi 32. kontingenta Slovenske vojske z mednarodne misije Kfor na Kosovu.
Glavnino 32. slovenskega kontingenta, ki je štel 309 pripadnic in pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske, sta sestavljali manevrski četi Rodovskega bataljona 72. brigade Slovenske vojske, v sestavi kontingenta pa je bilo še šest skupin za povezavo in nadzor, skupina vojaške policije, helikopterski oddelek ter nacionalni podporni element. Nekaj pripadnikov je delo opravljalo tudi v večnacionalnih poveljstvih Kfor. Naloge kontingenta so vključevale vzdrževanje varnega in stabilnega okolja ter svobodo gibanja, zagotavljanje razmer za prenos odgovornosti na civilne oblasti in varovanje objektov posebnega pomena, kot je samostan Visoki Dečani.

Osrednji govornik na slovesnosti je bil poveljnik Združenega operativnega centra polkovnik Klemen Medja, ki je povedal, da dobro delovanje kontingenta ni samoumevno, ampak je treba vse faze priprav in delovanja opraviti kakovostno, temeljito in natančno. Vesel je, da so se vrnili varno in, da so pripadniki lahko ponosni na uspešno opravljeno poslanstvo. 

Za kulturni program je poskrbel kvintet Orkestra Slovenske vojske.

Fotografije: desetnik Luka Mitrović, 72. brigada SV

Slovesnost v Vojašnici generala Maistra ob vrnitvi 32. kontingenta Slovenske vojske s Kosova.

Polkovnik Klemen Medja, poveljnik ZOC: Kontingent je izpolnil visoka pričakovanja in v celoti izpolnil poslanstvo, ki mu je bilo določeno v povelju za delovanje.

Za kulturni program je poskrbel kvintet Orkestra Slovenske vojske.

Poveljnik SVNKON 32 Kfor podpolkovnik Boštjan Novak sprejema medaljo v službi miru.

Sledila je podelitev medalj v službi miru pripadnikom SVNKON 32 Kfor.

Nekaj, kar bo ostalo v lepem spominu.