Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.11.2015

Slovesnost ob vrnitvi 31. kontingenta Slovenske vojske s Kosova

V petek, 20. novembra, je v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Celju potekala slovesnost ob vrnitvi 31. kontingenta Slovenske vojske iz mednarodne operacije Kforja na Kosovu. Osrednji govornik na slovesnosti je bil poveljnik Združenega operativnega centra polkovnik Klemen Medja.

Glavnino 31. slovenskega kontingenta v Kforju, ki je štel 309 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske, sta sestavljali manevrski četi 20. pehotnega polka 72. brigade Slovenske vojske, v sestavi kontingenta pa je bilo še šest skupin za povezavo in nadzor, skupina vojaške policije, helikopterski oddelek ter nacionalni podporni element. Nekaj pripadnikov je delo opravljalo tudi v večnacionalnih poveljstvih Kforja. Naloge kontingenta so vključevale vzdrževanje varnega in stabilnega okolja ter omogočanje svobode gibanja, zagotavljanje razmer za prenos odgovornosti na civilne oblasti in varovanje objektov posebnega pomena, kot je samostan Visoki Dečani.
 
Fotografije: desetnik Luka Mitrović, 72. brigada

Polkovnik Klemen Medja, poveljnik ZOC: Kontingent je izpolnil visoka pričakovanja in je v celoti izpolnil poslanstvo, ki mu je bilo opredeljeno v povelju za delovanje.

Slovesnosti so se med drugimi udeležili tudi člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Združenja Sever in Združenja za ohranitev vrednot NOB

Podelitev medalj v službi miru

Nekaj, kar bo ostalo v lepem spominu ...

Polkovnik Boštjan Močnik, poveljnik 31. kontingenta: Naloga lahko uspe samo, če ima enota oziroma kontingent podporo iz domovine. Poveljnik, hvala!