Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.07.2018

Slovesnost ob vrnitvi 2. slovenskega kontingenta iz Latvije

V petek, 13. julija, je v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Celju potekala slovesnost ob vrnitvi pripadnikov 2. slovenskega kontingenta v misiji Okrepljena prednja prisotnost (SVNKO 2 eFP), ki so naloge opravljali v sklopu enot eFP (Enhanced Forward Presence) v Latviji. Poveljnik kontingenta je bil stotnik Gorazd Stregar.

Slavnostni govornik, poveljnik 1. brigade polkovnik Robert Glavaš, je povedal, da so bili del največje okrepitve kolektivne obrambe zavezništva, kjer so se predstavili kot profesionalen, strokoven in pomemben partner ter s tem prispevali k nadgradnji povezljivosti z zavezniškimi silami in krepitvi pripravljenosti Slovenske vojske. Zahvalil se jim je za več kot uspešno opravljeno delo, zahvalil pa se je tudi vsem družinskim članom in prijateljem, ki so jih podpirali med opravljanjem nalog.

V drugem kontingentu je delovalo 50 pripadnikov Slovenske vojske. Glavnino kontingenta je tvoril večnamenski vod za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo, kateremu so bili dodani podporni elementi. Sodelovali so pri izvajanju mirnodobnih dejavnosti sil, kar vključuje vaje, usposabljanja in druge mirnodobne dejavnosti. S prisotnostjo na misiji Okrepljena prednja prisotnost Slovenija izraža podporo krepitvi celovite in kredibilne odvračalne ter obrambne drže Nata.

Ob tej priložnosti so pripadnikom SVNKON 2 eFP podelili medalje v službi miru, za svoj trud in profesionalnost pa so prejeli tudi spominski kovanec Ministrstva za obrambo Republike Latvije.

Fotografije: stotnica Tonja Ana Delopst, OOJ