Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.01.2018

Slovesnost ob vrnitvi 1. slovenskega kontingenta v misiji Okrepljena prednja prisotnost

V sredo, 10. januarja, je v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani potekala slovesnost ob vrnitvi pripadnikov 1. slovenskega kontingenta v misiji Okrepljena prednja prisotnost (SVNKO 1 eFP), ki so naloge opravljali v sklopu enot eFP (Enhanced Forward Presence) v Latviji. Ob tej priložnosti so pripadnikom SVNKON 1 eFP podelili medalje v službi miru.

Slavnostni govornik, namestnik poveljnika sil Slovenske vojske brigadir Ernest Anželj, je povedal, da so se pripadniki v Latviji odlično soočali z večrodovskim delovanjem in usposabljanjem v mednarodnem okolju ter s tem pridobili poklicne in osebne izkušnje ter zavedanje o lastnem znanju, sposobnostih in zmogljivostih. Pohvalil je njihovo profesionalnost, požrtvovalnost in prilagodljivost v nepredvidljivih okoliščinah ter jim zaželel dobrodošlico.

V prvem kontingentu je delovalo 47 pripadnikov Slovenske vojske, glavnino kontingenta pa je tvoril večnamenski vod za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo, kateremu so bili dodani podporni elementi. Sodelovali so pri izvajanju mirnodobnih dejavnosti sil, kar vključuje vaje, usposabljanja in druge mirnodobne dejavnosti. S prisotnostjo na misiji Okrepljena prednja prisotnost Slovenija izraža podporo krepitvi celovite in kredibilne odvračalne in obrambne drže Nata.

Fotografije: vojakinja Martina Podkrižnik, 1. BR