Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.06.2018

Slovesnost ob prihodu 36. slovenskega kontingenta v silah Kfor

V petek, 29. junija, je v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani potekala slovesnost ob vrnitvi pripadnikov 36. slovenskega kontingenta v silah Kfor, ki so od oktobra lani pomagali pri vzdrževanju varnega in stabilnega okolja ter omogočali svobodo gibanja za vse prebivalce Kosova. Njihove naloge so zajemale tudi varovanje objektov posebnega pomena.

Slavnostni govornik namestnik poveljnika sil Slovenske vojske brigadir Ernest Anželj je povedal, da so  pripadniki 36. slovenskega kontingenta, kljub nepredvidenemu dvomesečnemu podaljšanju delovanja, svoje naloge opravili zavzeto in odgovorno ter odlično in, da si poleg medalje zagotovo zaslužijo tudi javno izrečeno pohvalo ter jim zaželel dobrodošlico doma.

V 36. kontingentu, poveljnik katerega je bil podpolkovnik Gregor Hafner, je delovalo okrog 250 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske. Glavnino kontingenta, ki je bila nastanjena v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći, je predstavljala manevrska četa 10. pehotnega polka 1. brigade. V sestavi kontingenta je delovalo še šest skupin za povezavo in nadzor, nacionalni podporni element in skupina vojaške policije. Nekaj pripadnikov pa je delo opravljalo v večnacionalnih poveljstvih Kfor.

Ob tej priložnosti so, v navzočnosti svojcev in prijateljev, pripadnikom 36. slovenskega kontingenta v silah Kfor podelili medalje v službi miru ter priznanje za najboljšega podčastnika kontingenta, ki ga je prejel vodnik Luka Kečkeš, za najboljšega vojaka kontingenta pa je bil izbran desetnik Gregor Hazdovac. Brigadir Anžel pa je vojaku Klemnu Balohu podelil kovanec Poveljstva sil SV za najboljšega vojaka v silah Kfor v mesecu marcu 2018.

Fotografije: stotnica Tonja Ana Delopst, OOJ