Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.11.2017

Slovesnost ob prihodu 35. slovenskega kontingenta v silah Kfor in družinski dan

V četrtek, 16. novembra, je v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani potekala slovesnost ob vrnitvi pripadnikov 35. slovenskega kontingenta v silah Kfor (SVNKON 35 Kfor).

Slavnostni govornik, namestnik poveljnika 1. brigade polkovnik Borut Cesar, je povedal, da so pripadniki 35. slovenskega kontingenta izkazali profesionalnost, požrtvovalnost in prilagodljivost v nepredvidljivih okoliščinah ter jim zaželel uspešno delo še naprej. Vsem družinam in prijateljem pripadnikov pa se je zahvalil za potrpežljivost in njihovo podporo.

Ob tej priložnosti so pripadnikom SVNKON 35 Kfor podelili medalje v službi miru in priznanje za najboljšega podčastnika kontingenta, ki ga je prejel štabni vodnik Martin Hribar, za najboljšega vojaka kontingenta pa je bil izbran vojak Anže Golob. Za okusno pogostitev so poskrbeli v kuhinji Vojašnice Edvarda Peperka, za glasbo pa kvartet flavt Orkestra Slovenske vojske.

V 35. kontingentu je delovalo okrog 250 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske. Naloge kontingenta so vključevale vzdrževanje varnega in stabilnega okolja ter omogočanje svobode gibanja in varovanje objektov posebnega pomena, kot je samostan Visoki Dečani. Glavnino 35. kontingenta Slovenske vojske, ki je bila nastanjena v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći, je predstavljala manevrska četa 10. pehotnega polka 1. brigade. V sestavi kontingenta je delovalo še šest skupin za povezavo in nadzor, nacionalni podporni element in skupina vojaške policije. Nekaj pripadnikov pa je delo opravljalo v večnacionalnih poveljstvih Kfor.

Fotografije: stotnica Tonja Ana Delopst, OOJ