Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.08.2010

Slovesnost ob odhodu SVNKON 22 Kfor

Danes, 17. avgusta, je v Vojašnici Celje potekala slovesnost pred odhodom 22. kontingenta Slovenske vojske na šestmesečno delovanje v mednarodno operacijo Kforja.
Kontingent, v katerem je 330 pripadnic in pripadnikov iz različnih enot SV in ki bo naloge na Kosovu prevzel konec tega meseca, je nagovoril poveljnik Poveljstva sil, brigadir mag. Branimir Furlan. V nagovoru je zbrane pozval, da morajo vedno zaupati svoji dobri usposobljenosti, poveljujočim in izkušnjam. Kljub manjšemu tveganju in zmanjševanju navzočnosti mednarodnih sil na Kosovu bo njihova odgovornost na tem območju velika. Angažiranje na večjem delu Kosova zahteva večje premike in s tem večjo navzočnost v prometu, vendar je izguba življenja v prometu zaradi površnosti ali nepravilnosti neumna, je dejal brigadir Furlan. V nadaljevanju je pripadnike spomnil na poslanstvo, ki ga opravljajo na Kosovu, in sicer da si prebivalci želijo isto kot mi – varno okolje zase in za svoje družine, gospodarski razvoj, možnost izpolnjevanja osebnih ciljev ter materialno varnost.
Sile Kfor prehajajo v naslednjo fazo delovanja, tako imenovano zadrževalno navzočnost, kar pomeni preoblikovanje poveljstev in postopno zmanjševanje manevrskih sil. Trenutno v Kforju deluje 10.000 pripadnikov, v naslednjih dveh letih pa se načrtuje postopno zmanjševanje sil. Naloge slovenskega kontingenta ostajajo nespremenjene, in sicer zagotavljanje varnega okolja ter svobode gibanja in vzpostavljanje razmer za prenos odgovornosti civilnim oblastem. Večino 22. kontingenta SV v Kforju predstavljata manevrski četi z logističnim elementom, kontingent pa sestavljajo še pripadniki pogodbene prostovoljne rezerve, tri skupine za povezavo in nadzor, vod vojaške policije, inženirski oddelek ter nacionalni podporni element. Nekaj pripadnikov bo delo opravljalo v poveljstvu Kforja v Prištini in regionalnem poveljstvu Zahod v Peći. Pripadniki SV bodo delovali v občinah Peć, Novo selo, Klina, Istok, Vučitrn in Priština.

Foto: Emil Jalovec, GŠSV

Flash is required!

Poveljnik Poveljstva sil brigadir mag. Branimir Furlan


Flash is required!

Poveljnik kontingenta podpolkovnik Boris Rutar


Flash is required!

Avtor: Borut Podgoršek, MORS