Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.12.2019

Slovesnost ob odhodu šestega kontingenta Slovenske vojske v Latvijo

V torek, 5. decembra, je bila v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani slovesnost ob odhodu 6. kontingenta Slovenske vojske na misijo Okrepljena prednja prisotnost (Enhanced Forward Presence – eFP) v Latvijo.

6. kontingentu Slovenske vojske v misiji Okrepljena prednja prisotnost (SVNKON 6 eFP) poveljuje stotnik Vasja Bučar. Kontingent, ki ga v večini sestavljajo pripadniki  Baterije za ognjeno podporo Rodovskega bataljona 1. brigade SV, bo deloval znotraj Bataljonske bojne skupine pod poveljstvom Kanade. Sestavljen je iz minometnega voda Slovenske vojske, ki mu je dodan oddelek iz Črne gore, in nacionalnega podpornega elementa. Sodelovali bodo pri izvajanju mirnodobnih dejavnosti sil, kar vključuje vaje, usposabljanja in druge mirnodobne dejavnosti. Z navzočnostjo na misiji Okrepljena prednja prisotnost Slovenija izraža podporo krepitvi celovite in kredibilne odvračalne ter obrambne drže Nata. Zavezništvo se tako odziva na bistveno spremenjeno varnostno okolje, dinamiko in tveganja v njegovi vzhodni soseščini. Nosilna enota usposabljanja in preverjanja operativne zmogljivosti kontingenta za delovanje v Latviji je bila 1. brigada. V sklopu slovesnosti so povabili družinske člane in jim predstavili delo ter življenje pripadnikov v času misije.

Pripadnike SVNKON 6 eFP je nagovoril poveljnik 1. brigade polkovnik Anže Rode, ki je povedal, da vsak odhod na misijo pomeni spremembe ter izzive in verjame, da bodo temu kos, saj  so visoki usposobljeni, profesionalni in pripravljeni za izvajanje zahtevnih nalog. Pripadnikom kontingenta je zaželel uspešno misijo, družinam in prijateljem pa se je zahvalil za vso podporo in razumevanje, ki ju bodo nudili pripadnikom kontingenta v času opravljanja nalog v službi domovine.

Fotografije: desetnica Darja Topolovec, 1. BR SV