Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.12.2017

Slovesnost ob odhodu drugega kontingenta Slovenske vojske v Latvijo

Predstavnike medijev vabimo, da v petek, 8. decembra, ob 12. uri v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Celju spremljajo slovesnost ob odhodu drugega kontingenta Slovenske vojske v misiji Okrepljena prednja prisotnost (SVNKON 2 eFP – Enhanced Forward Presence), ki se bo v Latviji pridružil kanadskemu bataljonu.

SVNKON 2 eFP šteje 50 pripadnikov Slovenske vojske ravni voda za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo z dodatnimi elementi. Sodelovali bodo pri izvajanju mirnodobnih dejavnosti sil, kar vključuje vaje, usposabljanja in druge mirnodobne dejavnosti. S prisotnostjo na misiji Okrepljena prednja prisotnost Slovenija izraža podporo krepitvi celovite in kredibilne odvračalne in obrambne drže Nata. Zavezništvo se tako odziva na bistveno spremenjeno varnostno okolje, dinamiko in tveganja v njegovi vzhodni soseščini. Tako se dajejo dodatna varnostna zagotovila najbolj izpostavljenim vzhodnim zaveznicam, ki se počutijo posebej ogrožene in so zato zaprosile za pomoč Nato, druge članice pa so jih solidarnostno podprle. Sodelovanje na misiji prispeva tudi k nadgradnji povezljivosti z zavezniškimi silami, k dvigu usposobljenosti in izurjenosti ter h krepitvi pripravljenosti in bojne sposobnosti enot in pripadnikov Slovenske vojske. Operacija izraža jasno odvračalno sporočilo, da se bo zavezništvo odzvalo tam, kjer je to potrebno in ko je to potrebno oziroma da bo vsakršna agresija proti katerikoli zaveznici odvrnjena z ustreznim skupnim vojaškim odzivom.

Predstavnike medijev prosimo, da se v Vojašnici Franca Rozmana Staneta (Mariborska c. 29, Celje) zberejo najpozneje do 11.45.

Vljudno vabljeni!

Več informacij: stotnica Tonja Ana Delopst, mobilni telefon 051 301 448