Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.12.2017

Slovesnost ob odhodu drugega kontingenta Slovenske vojske v Latvijo

V petek, 8. decembra, je bila v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Celju slovesnost ob odhodu drugega kontingenta Slovenske vojske na misijo Okrepljena prednja prisotnost (SVNKON 2 eFP – Enhanced Forward Presence).

V drugem kontingentu, ki se bo v Latviji pridružil kanadskemu bataljonu, je 50 pripadnikov Slovenske vojske, poveljuje pa mu stotnik Gorazd Stergar. Glavnino sestavlja večnamenski vod za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo, ki so mu dodani podporni elementi. Sodelovali bodo pri izvajanju mirnodobnih dejavnosti sil, kar vključuje vaje, usposabljanja in druge mirnodobne dejavnosti. Z navzočnostjo na misiji Okrepljena prednja prisotnost Slovenija izraža podporo krepitvi celovite in kredibilne odvračalne ter obrambne drže Nata. Zavezništvo se tako odziva na bistveno spremenjeno varnostno okolje, dinamiko in tveganja v njegovi vzhodni soseščini. Z navzočnostjo na Baltiku zavezništvo daje dodatna varnostna zagotovila najbolj izpostavljenim vzhodnim zaveznicam, ki se počutijo posebej ogrožene in so zato zaprosile za pomoč zvezo Nato. Sodelovanje na misiji prispeva tudi k nadgradnji povezljivosti z zavezniškimi silami, k dvigu usposobljenosti in izurjenosti ter h krepitvi pripravljenosti in bojne sposobnosti enot ter pripadnikov Slovenske vojske.

Slavnostni govornik namestnik poveljnika 1. brigade polkovnik Borut Cesar je ob tej priložnosti povedal, da so odlično pripravljeni in jim zato zaupa, da bodo nalogo uspešno opravili. Zahvalil se je tudi vsem družinskim članom, ki trdno in odločno podpirajo vsakega posameznega pripadnika kontingenta.

Slovesnost so spremljali tudi družinski člani in prijatelji pripadnikov SVNKON 2 eFP. S kulturnimi točkami pa so dogodek popestrili pripadniki pihalnega kvintet Orkestra SV in član gledališča Zarja Celje gospod Srečko Centrih, ki je recitiral pesem Mostovi Karla Destovnika Kajuha.

Fotografije: desetnik Luka Mitrović, 72. BR