Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.08.2017

Slovesnost ob odhodu 6. slovenskega kontingenta v mednarodno operacijo v Afganistan

V četrtek, 10. avgusta, je v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani potekala slovesnost pred odhodom pripadnikov  6. slovenskega kontingenta v svetovalno operacijo Odločna podpora (SVNKON 06 RSM), ki bodo v mednarodni operaciji RSM (angl. Resolute Support Mission) od svojih predhodnikov prevzeli naloge v Afganistanu.

Konec leta 2014 se je končala misija mednarodnih varnostnih sil (angl. International Security Assistance Force – Isaf) v Afganistanu. Nato nadaljuje z usposabljanjem, svetovanjem in pomočjo afganistanskim varnostnim silam in ustanovam v okviru nove misije Odločna podpora, ki se je začela 1. januarja 2015. Tako je v Afganistan v okviru misije, vključno s sedmimi pripadniki iz različnih enot Slovenske vojske, napotenih okrog 12.000 pripadnikov oboroženih sil Nata in partnerskih držav. SVNKON 06 RSM šteje sedem pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske in bodo opravljali naloge, povezane z usposabljanjem, svetovanjem in zagotavljanjem pomoči. Poveljnik kontingenta je podpolkovnik Robert Slak.

 Poveljnik 1. brigade polkovnik Robert Glavaš je ob tej priložnosti pripadnikom kontingenta zaželel varno opravljanje nalog. Prepričan je, da jih bodo opravili korektno ter s tem prispevali k miru in stabilnosti v regiji. Svojcem pripadnikov pa se je zahvalil za vso podporo in potrpežljivost, ki je v času opravljanja nalog v mednarodni operaciji in misiji še kako potrebna.

Fotografije: 1. brigada