Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.06.2019

Slovesnost ob odhodu 5. kontingenta Slovenske vojske v Latvijo

V petek, 7. junija, je bila v Vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu slovesnost ob odhodu 5. kontingenta Slovenske vojske na misijo Okrepljena prednja prisotnost (Enhanced Forward Presence – eFP) v Latvijo.

5. kontingentu Slovenske vojske v misiji Okrepljena prednja prisotnost (SVNKON 5 eFP) poveljuje stotnik Igor Strašek, kontingent pa bo deloval znotraj Bataljonske bojne skupine pod poveljstvom Kanade. Sestavljen je iz inženirskega voda Slovenske vojske, ki mu je dodan oddelek iz Črne gore, skupine za usmerjanje združenih ognjev, posameznikov v poveljniško-štabnih strukturah eFP in nacionalnega podpornega elementa. Sodelovali bodo pri izvajanju mirnodobnih dejavnosti sil, kar vključuje vaje, usposabljanja in druge mirnodobne dejavnosti. Z navzočnostjo na misiji Okrepljena prednja prisotnost Slovenija izraža podporo krepitvi celovite in kredibilne odvračalne in obrambne drže Nata. Nosilna enota usposabljanja in preverjanja operativne zmogljivosti kontingenta za delovanje v Latviji je bila 1. brigada.

Na slovesnosti je pripadnike kontingenta nagovoril poveljnik 1. brigade polkovnik Uroš Paternus, ki je povedal, da so inženirci znova pokazali, da znajo naloge izvesti profesionalno in uspešno. Pripadnikom kontingenta je zaželel uspešno misijo, družinam in prijateljem pa se je zahvalil za vso podporo in razumevanje, ki ju bodo nudili pripadnikom kontingenta v času opravljanja nalog v službi domovine.
V sklopu aktivnosti so pripadniki Inženirske čete Rodovskega bataljona 1. in 72. brigade Slovenske vojske povabili tudi družine pripadnikov ter jim predstavili delo in življenje pripadnikov v času misije, seznanili pa so jih tudi z možnostmi pomoči med njihovo odsotnostjo.

Fotografije: višji štabni vodnik Daniel Đukić, INŽČ/RB/1. BR SV