Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.10.2019

Slovesnost ob odhodu 40. slovenskega kontingenta v silah Kfor

V sredo, 9. oktobra, je v Vojašnici generala Maistra v Mariboru potekala slovesnost ob odhodu in družinsko srečanje pripadnikov 40. slovenskega kontingenta v silah Kfor, ki bo konec meseca v mednarodni operaciji Kfor od svojih predhodnikov prevzel naloge na Kosovu.

Na slovesnosti  je pripadnike kontingenta nagovoril poveljnik 72. brigade polkovnik Peter Zakrajšek in jim zaželel uspešno misijo.  Družinam in prijateljem pa se je zahvalil za vso podporo, potrpljenje in zaupanje, ki jih nudijo pripadnikom kontingenta v času opravljanja nalog v službi domovine. Na slovesnosti so družinskim članom predstavili, kako potekata delo in življenje v mirovni operaciji in misiji na Kosovu, kje bodo pripadniki nastanjeni ter kam se lahko obrnejo za pomoč.

V 40. kontingentu, ki mu poveljuje polkovnik Peter Čuden, bo delovalo 250 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske. Glavnino kontingenta, ki bo nastanjena v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći, predstavlja manevrska četa 74. pehotnega polka 72. brigade. V sestavi kontingenta je še šest skupin za povezavo in nadzor, nacionalni podporni element in skupina vojaške policije. Nekaj pripadnikov delo opravlja tudi v večnacionalnih poveljstvih Kfor. Naloge kontingenta vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja ter omogočanje svobode gibanja in varovanje objektov posebnega pomena.

Fotografije: pripadniki 72. brigade