Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.06.2018

Slovesnost ob odhodu 37. slovenskega kontingenta v silah Kfor in družinski dan

V četrtek, 14. junija, je v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani potekala slovesnost ob odhodu pripadnikov 37. slovenskega kontingenta v silah Kfor in družinski dan.
V 37. kontingentu, ki mu poveljuje podpolkovnik Gregor Vodeb, bo delovalo okrog 250 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske. Glavnino kontingenta, ki bo nastanjena v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći, predstavlja manevrska četa 10. pehotnega polka 1. brigade. V sestavi kontingenta je še šest skupin za povezavo in nadzor, nacionalni podporni element in skupina vojaške policije. Nekaj pripadnikov delo opravlja tudi v večnacionalnih poveljstvih Kfor. Naloge kontingenta vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja ter omogočanje svobode gibanja in varovanje objektov posebnega pomena.

Slavnostni govornik, poveljnik 1. brigade polkovnik Robert Glavaš, je povedal, da je njihovo poslanstvo prispevati k varnosti in miru na Kosovu in da ne dvomi, da bodo svoje naloge opravljali uspešno, ter jim zaželel srečno in varno misijo.

Družinam in prijateljem pa se je zahvalil za vso podporo, potrpljenje in zaupanje, ki jih nudijo pripadnikom kontingenta v času opravljanja nalog v službi domovine.
Na slovesnost so družinskim članom predstavili, kako potekata delo in življenje v mirovni operaciji in misiji na Kosovu, kje bodo pripadniki nastanjeni ter kam se lahko obrnejo za pomoč. Namen družinskega dneva je, da se svojci, ki se spopadajo z istimi ali podobnimi težavami v času odsotnosti pripadnika Slovenske vojske, spoznajo tudi med seboj. Za okusno pogostitev so poskrbeli v kuhinji Vojašnice Edvarda Peperka, za glasbo pa trobilni sekstet Orkestra Slovenske vojske.

Fotografije: desetnik Domen Jerot, 10. pehotni polk 1. brigade Slovenske vojske