Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.04.2017

Slovesnost ob odhodu 35. slovenskega kontingenta v silah Kfor

V četrtek, 6. aprila, je v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani potekala slovesnost pred odhodom 35. slovenskega kontingenta v silah Kfor (SVNKON 35 Kfor), ki bo konec meseca v mednarodni operaciji Kfor od svojih predhodnikov prevzel naloge na Kosovu.

Prireditve so se udeležili tudi predstavniki Odbora za obrambo Državnega zbora Republike Slovenije Žan Mahnič, Marjan Dolinšek in Matej Tonin, državni sekretar za obrambo mag. Miloš Bizjak, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman ter drugi gostje in družinski člani ter prijatelji pripadnikov, ki odhajajo na Kosovo. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil poveljnik 1. brigade Slovenske vojske brigadir Roman Urbanč, ki je pripadnike kontingenta nagovoril z naslednjimi besedami: »Opravljali boste različne naloge na celotnem ozemlju Kosova, zato naj bosta vaša varnost in varnost vaših soborcev vedno na prvem mestu. Vem pa, da so za vami uspešno izvedene priprave, ki vam bodo olajšale izvedbo nalog v času vašega mandata. Zavedajte se, da ste pripadniki Slovenske vojske, ki ima velik ugled v zavezništvu in med lokalnim prebivalstvom, kamor vas pošiljamo. Verjamem in prepričan sem, da s svojim delom, predvsem pa z visoko profesionalnostjo tega ne boste okrnili. Dobro delovanje kontingenta ni samoumevno, zato se mora vsak košček mozaika združiti v celoto, da je slika popolna. Da pa bo slika popolna, pa poskrbite, da vrednote domoljubje, čast, pogum, lojalnost, predanost in tovarištvo ne bodo le prazne besede na papirju, ampak jih boste izkazovali s svojimi dejanji.«

Naloge kontingenta, ki mu poveljuje podpolkovnik Miha Kuhar, vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja ter omogočanje svobode gibanja, zagotavljanje razmer za prenos odgovornosti civilnim oblastem in varovanje objektov posebnega pomena, kot je samostan Visoki Dečani. Glavnino SVNKON 35 Kfor, ki vključuje eno manevrsko četo z logistiko, šest skupin za povezavo in nadzor, nacionalni podporni element in skupino vojaške policije, sestavljajo pripadniki 1. brigade. Nekaj pripadnikov bo delo opravljalo tudi v večnacionalnih poveljstvih Kfor.

Fotografije: Martina Podkrižnik, 1. brigada