Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.10.2016

Slovesnost ob odhodu 34. slovenskega kontingenta v silah Kfor

V četrtek, 13. oktobra, je v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani potekala slovesnost pred odhodom 34. slovenskega kontingenta v silah Kfor (SVNKON 34 Kfor), ki bo konec meseca v mednarodni operaciji Kfor od svojih predhodnikov prevzel naloge na Kosovu.

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil poveljnik 1. brigade Slovenske vojske brigadir Roman Urbanč, ki je v nagovoru kontingentu povzel zgodovino sodelovanja Slovenske vojske v mirovni operaciji in misiji na Kosovu ter pomembnost tovarištva in timskega dela. Ob koncu je pripadnike kontingenta nagovoril z naslednjimi besedami: »Ko vas pogledam, vidim izkušene obraze, ki imajo za seboj bogate izkušnje iz različnih operacij in misij, in prav zaradi tega, pripadnice in pripadniki 34. kontingenta, sem prepričan, da boste naloge opravili vsaj tako dobro kot prejšnji kontingenti.«

Naloge kontingenta, ki mu poveljuje podpolkovnik Franc Kalič, vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja ter omogočanje svobode gibanja, zagotavljanje razmer za prenos odgovornosti civilnim oblastem in varovanje objektov posebnega pomena, kot je samostan Visoki Dečani. Glavnino SVNKON 34 Kfor, ki vključuje eno manevrsko četo z logistiko, šest skupin za povezavo in nadzor, helikopterski oddelek, nacionalni podporni element in skupino vojaške policije, sestavljajo pripadniki 1. brigade. Nekaj pripadnikov bo delo opravljalo tudi v večnacionalnih poveljstvih Kfor.

Fotografije: Martina Podkrižnik, 1. brigada