Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.04.2016

Slovesnost ob odhodu 33. slovenskega kontingenta v silah Kfor

V ponedeljek, 18. aprila, je v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Celju potekala slovesnost pred odhodom 33. slovenskega kontingenta v silah Kfor (SVNKON 33 Kfor), ki bo konec meseca v mednarodni operaciji Kfor od svojih predhodnikov prevzel naloge na Kosovu.

SVNKON 33 Kfor šteje 252 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske. Naloge kontingenta vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja ter omogočanje svobode gibanja, zagotavljanje razmer za prenos odgovornosti civilnim oblastem in varovanje objektov posebnega pomena, kot je samostan Visoki Dečani. Glavnino SVNKON 33 Kfor, ki vključuje eno manevrsko četo z logistiko in bo nastanjena v vojaški bazi Villago Italia pri Peći, predstavljajo enote 72. brigade Slovenske vojske. V sestavi kontingenta je še šest skupin za povezavo in nadzor, helikopterski oddelek, nacionalni podporni element in skupina vojaške policije. Nekaj pripadnikov bo delo opravljalo tudi v večnacionalnih poveljstvih Kfor.
Slavnostni govornik na slovesnosti je bil poveljnik 72. brigade brigadir Franc Koračin, ki je povedal, da ima Slovenska vojska že dolgo tradicijo v mirovni operaciji in misiji na Kosovu ter da je s prispevkom k miru in stabilnosti postala prepoznaven in zanesljiv partner tako pri tujih vojskah kot tudi med lokalnim prebivalstvom. 

Za kulturni program je poskrbel kvintet Orkestra Slovenske vojske.

Fotografije: nadporočnica Tonja Ana Delopst, Oddelek za odnose z javnostmi

 

V Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Celju je potekala slovesnost …

… pred odhodom pripadnikov SVNKON 33 Kfor na Kosovo.

Pripadnike SVNKON 33 Kfor je ob tej priložnosti nagovoril poveljnik 72. brigade brigadir Franc Koračin.

Za kulturni program je poskrbel kvintet Orkestra Slovenske vojske.