Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.10.2015

Slovesnost ob odhodu 32. kontingenta Slovenske vojske v mednarodno operacijo na Kosovu

V sredo, 14. oktobra, je bila v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Celju slovesnost pred odhodom 32. slovenskega kontingenta , ki bo konec meseca v mednarodni operaciji Kforja od svojih predhodnikov prevzel naloge na Kosovu.

32. slovenski kontingent v Kforju šteje 309 pripadnic in pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske. Naloge kontingenta bodo enake, kot jih opravljal 31. kontingent, vključujejo pa vzdrževanje varnega in stabilnega okolja ter omogočanje svobode gibanja, zagotavljanje razmer za prenos odgovornosti civilnim oblastem in varovanje objektov posebnega pomena, kot je samostan Visoki Dečani.

Glavnino 32. slovenskega kontingenta v Kforju, ki vključuje dve manevrski četi z logistiko, nastanjeni bosta v vojaški bazi Villago Italia pri Peći, predstavljajo enote Rodovskega bataljona 72. brigade. V sestavi kontingenta je še šest skupin za povezavo in nadzor, helikopterski oddelek ter nacionalni podporni element. Nekaj pripadnikov bo delo opravljalo tudi v večnacionalnih poveljstvih Kforja in v skupini vojaške policije.

Osrednji govornik na slovesnosti je bil poveljnik 72. brigade brigadir Franc Koračin, ki je povedal, da ima Slovenska vojska že dolgo tradicijo v mirovni operaciji na Kosovu in nezamenljiv prispevek k miru in stabilnosti v regiji. Prepričan je, da bodo naloge opravili vsaj tako dobro kot prejšnji kontingenti. Ob koncu govora se je zahvalil tudi svojcem pripadnic in pripadnikov kontingenta za potrpežljivost in podporo med njihovim delovanjem na misiji.

Za kulturni program so poskrbeli člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Kvartet veteran Grmada in duo Viki Ašič in Andrej Bremec.

Fotografije: desetnik Luka Mitrović, 72. Brigada

Za otroke pripadnikov, ki odhajajo na misijo so pripravili otroški kotiček.

Družinskim članom in pripadnikom so predstavili psihološke in duhovno oskrbo med misijo.

Slovesnosti so se udeležili najmlajši in …

… ostali obiskovalci…

… ter častni gostje.

Osrednji govornik na slovesnosti je bil poveljnik 72. brigade brigadir Franc Koračin.

Za kulturni program so poskrbeli člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Kvartet veteran Grmada in duo Viki Ašič in Andrej Bremec.

Tudi otroci so se poslovili od svojih staršev, ki odhajajo na mirovno operacijo.