Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.10.2014

Slovesnost ob odhodu 30. kontingenta Slovenske vojske v mednarodno operacijo na Kosovu

V ponedeljek, 20. oktobra, je bila v Vojašnici generala Maistra v Mariboru slovesnost pred odhodom 30. slovenskega kontingenta v mednarodno operacijo Kfor na Kosovu, ki bo konec meseca od svojih predhodnikov prevzel naloge na Kosovu.

Osrednji govornik na slovesnosti je bil poveljnik 72. brigade polkovnik Franc Koračin, ki je poudaril odlično pripravljenost in usposobljenost celotnega kontingenta. »Kontingent KFOR 30, zavedajte se, da ste pripadniki Slovenske vojske, ki ima velik ugled, ne le doma, temveč tudi v zavezništvu in med lokalnim prebivalstvom na področju operacij kriznega odzivanja. Verjamem in prepričan sem, da s svojim delom, predvsem pa z visoko profesionalnostjo tega ne boste okrnili,« je nadaljeval polkovnik Koračin in se ob koncu govora zahvalil tudi svojcem pripadnikov in pripadnic kontingenta za njihovo potrpežljivost in podporo v času njihovega delovanja na misiji.

V 30. kontingentu je 307 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske. Naloge kontingenta bodo enake, kot jih že opravlja predhodni kontingent, vključujejo pa vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem ter varovanje objektov posebnega pomena.

Glavnino 30. kontingenta Slovenske vojske, ki bo nastanjena v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći, predstavljata manevrski četi 74. pehotnega polka. V sestavi kontingenta je še šest skupin za povezavo in nadzor, helikopterska enota, logistična oddelka ter nacionalni podporni element. Nekaj pripadnikov bo delo opravljalo v poveljstvu operacije Kfor v Prištini in regionalnem poveljstvu Zahod v Peći.
Za kulturni program so poskrbeli otroci Osnovne šole Borcev za severno mejo.

Fotografije: Carmen Kos, Kabinet načelnika GŠSV, in švod. Romana Habjanič, 74. PEHP