Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.02.2016

Slovesnost ob odhodu 3. slovenskega kontingenta v mednarodno operacijo v Afganistan

V ponedeljek, 15. februarja, je v Vojašnici generala Maistra v Mariboru potekala slovesnost pred odhodom 3. slovenskega kontingenta v svetovalno operacijo Odločna podpora (SVNKON 03 RSM), ki bo konec meseca v mednarodni operaciji RSM (angl. Resolute Support Mission) od svojih predhodnikov prevzel naloge v Afganistanu.

Konec leta 2014 se je končala misija mednarodnih varnostnih sil (angl. International Security Assistance Force – Isaf) v Afganistanu. Nato nadaljuje z usposabljanjem, svetovanjem in pomočjo afganistanskim varnostnim silam in ustanovam v okviru nove misije Odločna podpora, ki se je začela 1. januarja 2015. Tako je v Afganistan v okviru misije, vključno s sedmimi pripadniki iz različnih enot Slovenske vojske, napotenih okrog 12.000 pripadnikov oboroženih sil Nata in partnerskih držav.

SVNKON 03 RSM šteje sedem pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske, ki bodo na območje delovanja napoteni predvidoma v drugi polovici februarja. Naloge kontingenta bodo enake, kot jih je opravljal 2. kontingent, vključujejo pa naloge, povezane z usposabljanjem, svetovanjem in zagotavljanjem pomoči.
Poveljnik 72. brigade brigadir Franc Koračin je ob tej priložnosti pripadnikom kontingenta zaželel varno opravljanje nalog. Prepričan je, da jih bodo opravili dobro ter s tem prispevali k miru in stabilnosti v regiji.

Fotografije: desetnik Luka Mitrović, 72. brigada

 

V Vojašnici generala Maistra je potekala slovesnost pred odhodom 3. slovenskega kontingenta v svetovalno operacijo Odločna podpora (SVNKON 03 RSM).

Poveljnik 72. brigade brigadir Franc Koračin je prepričan, da bodo naloge opravili dobro ter s tem prispevali k miru in stabilnosti v regiji.