Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.03.2013

Slovesnost ob odhodu 19. slovenskega kontingenta Isaf v Afganistan

Včeraj, 25. marca, je v Vojašnici Edvarda Peperka potekala slovesnost ob odhodu  19. slovenskega kontingenta (SVNKON) Isaf na mednarodno operacijo v Afganistan. Slovesnosti se je udeležil tudi načelnik generalštaba SV brigadir Dobran Božič, namestnik načelnika štaba za operacije brigadir Vojteh Mihevc, pa je zbranim med drugim dejal, da ne dvomi v pripravljenost in usposobljenost pripadnikov kontingenta, saj »slovenski vojaki vztrajamo na visokih standardih in se ne sprijaznimo s povprečnostjo«. Od pripadnikov kontingenta pričakuje, da bodo uspešno nadaljevali delo predhodnikov, pri čemer mora imeti prednost varnost.
Pred slovesnostjo so družinam pripadnikov kontingenta predstavili, kje in kako bodo njihovi najbližji preživeli šest mesecev v Afganistanu, za najmlajše pa je bil organiziran otroški kotiček.
SVNKON 19 Isaf šteje 56 pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske, ki bodo konec aprila prevzeli naloge od predhodnikov, med njimi pa sta tudi dva civilna funkcionalna strokovnjaka. V silah Isaf v Afganistanu je Slovenska vojska prisotna od marca 2004, do danes pa je bilo v to državo napotenih skoraj 1100 pripadnikov SV, med njimi 12 pripadnic.