Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.05.2012

Slovesnost ob mednarodnem dnevu vojaških gornikov

V četrtek, 24. maja, je bila v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani slovesnost ob mednarodnem dnevu vojaških gornikov. Na ta dan je bila namreč leta 1985 v nemškem Mittenwaldu ustanovljena Mednarodna federacija vojaških gornikov (International Federation of Mountain Soldiers – IFMS). Članica slednje je poleg Avstrije, Francije, Nemčije, Italije, Poljske, Švice, Španije in ZDA tudi Slovenija. Mednarodno organizacijo, ki šteje preko pol milijona vojaških gornikov, trenutno vodi njen generalni sekretar brigadir mag. Bojan Pograjc.

Brigadir Pograjc je v svojem slavnostnem govoru poleg čestitke sivim beretkam najprej izpostavil vrednote vojaških gornikov doma in po svetu, od prizadevanja za mir in spoštovanja človekovih pravic, ohranjanja spomina na padle in umrle vojake v gorah ne glede na to, na kateri strani so se borili, in ne glede na njihov svetovni nazor, vzpodbujanja prijateljstva ter profesionalnega sodelovanja med aktivnimi, rezervnimi in upokojenimi vojaškimi gorniki do zavzemanja za varovanje gorske narave. Glede na doseženo stopnjo razvoja vojaškega gorništva v Sloveniji je ob tem podal nekaj strokovnih videnj kot možnih smernic za nadaljnji razvoj vojaških gorskih enot v Slovenski vojski.

Kot vsako srečanje vojaških gornikov je bilo tudi tokratno kljub slavnostnemu vzdušju obarvano delovno. Brigadir v pokoju Janez Kavar je v zanimivi in odmevni predstavitvi orisal ozadja smučarske tekme ameriške 10. gorske divizije na Mangartu junija 1945 ter njeno uspešno ponovitev v letu 2011.

Poleg velikega števila aktivnih, rezervnih in upokojenih vojaških gornikov, njihovih bližnjih in simpatizerjev sta se slovesnosti udeležila tudi namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir dr. Andrej Osterman in generalni sekretar Urada predsednika republike mag. Uroš Krek.

Slovesnost, na kateri je nastopil pevski zbor vojaških gornikov Gorščaki, je potekala v skupni organizaciji Združenja vojaških gornikov Slovenije, Planinskega muzeja Slovenije in Večnacionalnega centra odličnosti za gorsko bojevanje Slovenske vojske.