Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.10.2018

Slovesnost ob koncu šolanja 8. generacije generalštabnega šolanja v Poveljniško-štabni šoli

V torek, 2. oktobra, je v Avditoriju generala Maistra v mariborski Kadetnici potekala slovesnost ob koncu šolanja 8. generacije generalštabnega šolanja v Poveljniško-štabni šoli. Slovesnosti, na kateri so slušateljem podelili diplome in zahvale, sta se udeležila tudi minister za obrambo Karl Erjavec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder. Šolanje je končalo 15 častnikov in častnica, ki bodo v prihodnje v Slovenski vojski opravljali ključne polkovniške oziroma brigadirske dolžnosti.

Minister za obrambo Karl Erjavec je v svojem govoru dejal, da bodo slušatelji in slušateljica, ki so uspešno končali generalštabno šolanje, morda že v bližnji prihodnosti med glavnimi nosilci razvoja in pripravljenosti Slovenske vojske. Prav nadaljnji razvoj in pripravljenost Slovenske vojske sta izziva, ki sta zanj kot ministra za obrambo Republike Slovenije najpomembnejša, je poudaril. Kot prednostne naloge je navedel reševanje kadrovskega vprašanja v Slovenski vojski, izvedbo projekta bojnega kolesnega oklepnega vozila 8 x 8 in revizijo strateških dokumentov, ki se nanašajo na nacionalno varnost in obrambo. Kot enega od temeljnih pogojev za nadaljnji razvoj in pripravljenost je omenil tudi kakovostno izobraževanje in usposabljanje pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske ter dodal, da se bo v svojem mandatu zavzemal za ohranjanje visoke ravni vojaškega izobraževanja in usposabljanja. Visoka raven znanja in usposobljenosti je, po ministrovem mnenju, poleg časti, poguma, lojalnosti, tovarištva, predanosti in temeljne skupne vrednote – domoljubja, med pomembnimi lastnostmi pripadnikov Slovenske vojske. Minister Karl Erjavec je tudi izrazil zadovoljstvo s sodelovanjem in povezanostjo Slovenske vojske z mestom Maribor, še posebej letos, v Maistrovem letu. Diplomantom in diplomantki generalštabnega šolanja, ki so med najperspektivnejšimi častniki in častnicami Slovenske vojske in bodo kmalu prevzeli nove položaje v  slovenskem obrambnem sistemu ter mednarodnih poveljstvih in strukturah, je zaželel veliko uspehov na njihovi nadaljnji poti ter izrazil prepričanje v skupno delovanje v dobrobit Slovenske vojske.

Generalštabno šolanje, ki ga izvaja Poveljniško-štabna šola s sedežem v mariborski Kadetnici, je namenjeno visokim častnikom in vodilnim delavcem Ministrstva za obrambo in drugih državnih organov za izvajanje nalog vodenja elementov nacionalnovarnostnega sistema Republike Slovenije ter predstavlja najvišjo obliko vojaškostrokovnega usposabljanja in izobraževanja v Republiki Sloveniji. V Poveljniško-štabni šoli je od 1. aprila 1996 do 2. oktobra 2018 generalštabno šolanje končalo 128 častnikov in 5 častnic. 

Foto: Bruno Toič, MORS

Flash is required!

Minister za obrambo Karl Erjavec


Flash is required!

Poveljnik Centra vojaških šol brigadir mag. Vilibald Polšak