Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.12.2014

Slovesnost ob dnevu Centra vojaških šol in Šole za podčastnike

V torek, 16. decembra, je v Vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi potekala slovesnost ob dnevu Centra vojaških šol (CVŠ) in Šole za podčastnike (ŠPČ). Osrednji govornik je bil namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir David Humar, slovesnosti pa so se udeležili tudi aktualni in nekdanji poveljniki CVŠ, predstavniki Ministrstva za obrambo in župan občine Vipava. Slovesnost se je končala z božično-novoletnim koncertom pripadnikov Big Banda Orkestra Slovenske vojske.

Brigadir David Humar je v uvodu osrednjega govora poudaril, da je bil v Vipavi pred več kot 20 leti v vlogi namestnika poveljnika, saj je bil leta 1991 poveljnik straže na Zgornjem Vipavskem. V tistem času je bilo veliko govora tudi o tem, da se morajo urediti objekti vojašnice. Dve izmed njegovih nalog sta bili obnovitev takratnih in postavitev novih objektov v okviru vojašnice. »Telovadnica, v kateri smo danes, je na žalost luč sveta ugledala šele po 15 letih, pa vendar … Treba je imeti želje, treba je imeti ideje in mogoče jih lahko nekdo drugi udejanji. Želje in ideje so imeli tudi naši predniki. Posebej lahko izpostavim dva. Prvi je Komel plemeniti Sočebran, po katerem danes nosi ime Šola za podčastnike, drugi pa je general Maister, vojak, pesnik, pisatelj in intelektualec. Oba sta nam lahko navdih, da kljub kriznim časom iščemo navdih v njihovih težkih časih. V časih, ko sta se odločala, eden za utemeljitev jezika, drugi pa za osamosvojitev in pripojitev dobršnega dela Slovenije. In prav v tem navdihu lahko zagotovo iščemo svojo prihodnost.«

Brigadir Humar je dodal, da vsaka vojska črpa moč iz svoje preteklosti, tradicije in vzdržuje moralo s to tradicijo. »Desetniki ste tisti, ki se ne morete skrivati za činom, niti v pisarnah, ampak ste s sovojaki vsak dan, zato je zelo pomembno, da ste njihove vodje. Da ste tisti, ki jim rečete: 'Za menoj in ne naprej.' Da jim rečete: 'Ne pred menoj, ampak za menoj.' Vodniki pa ste tisti, ki ste na prvi stopnički neke druge vojaške stopnje. Ne samo, da sovojake vodite s primerom, ampak jim tudi omogočite pogoje za delo. Predvsem se morate oboji zavedati, da so vojaki sovojaki, soborci, tisti, ki bodo pokrili oziroma branili naše hrbte. Tisti, ki bodo levo in desno od nas in nas bodo gledali, ko bo kriza, kako bomo odločali, da nam bodo lahko sledili. To jim moramo jasno pokazati v miru in z njimi delati kot s sočlovekom.« Brigadir Humar je dejal, da smo lahko zelo dobro naučeni, dobri v ravnanju z orožjem in opremo, lepo salutiramo, vendar nič ne velja in ne pomeni, če nismo človek do človeka. Pravi s pravim odnosom. Takšni, da nam bodo sledili.

»Verjamem, da se v CVŠ uči ravno to, kar sem povedal, vendar se največ tega lahko nauči z osebnim primerom. To je tudi dolžnost nas vojakov in naše poslanstvo, da delamo s primerom. Nič se ne da naučiti samo iz knjig, z gledanjem filma ali prek elektronske učilnice. Za doseganje pravih rezultatov je treba delati tudi z osebnim pristopom, kar je v CVŠ že 23-letna tradicija. Čeprav velja, da smo danes v družbi, v kateri je posameznik najbolj cenjen in v kateri ima največ pravic, pa seveda tudi več dolžnosti, kot jih je imel nekoč, v vojski še vedno zmaguje samo kolektiv, v katerem se vsi poznajo. Vsakdo izmed nas lahko doseže visoke titule, na eni strani akademske, na drugi čine, vendar se moramo zavedati, da je najvišja titula tista, ki nam jo prizna najbližje okolje. Zato verjamem, da nam je pri učenju, postavljanju učnih ciljev in podajanju učne snovi precej bolj pomembno, da naše slušatelje, kandidate, soborce pripravimo do tega, da bodo jutri ti naši vodniki in desetniki lahko delali v enoti in pojutrišnjem, pa upajmo, da nikoli, pa vendar … Pojutrišnjem, ko bo treba te enote popeljati v boj in zmago,« je še dodal brigadir Humar in govor končal s prepričanjem, da CVŠ svoje poslanstvo dobro opravlja in da bo v prihodnje to delal še bolje.

Na slovesnosti so bila med drugim podeljena potrdila 37 slušateljem ŠPČ, ki so šolanje končali v 30. generaciji podčastnikov Slovenske vojske, in 20 kandidatom, ki so končali usposabljanje v 27. generaciji kandidatov tečaja za desetnike. V 23 letih, odkar ŠPČ deluje, je šolanje uspešno opravilo 2211 pripadnikov na vseh oblikah usposabljanj, ki jih na šoli izvajajo, prag šole pa je prestopilo več 5000 pripadnikov Slovenske vojske in tujih oboroženih sil.
 
Najboljši v 30. generaciji OVSIU ŠPČ:
1. vodnik Bojan Lebar,
2. vodnica Simona Valič,
3. vodnik Drago Prašnikar,
3. vodnik Miha Trampuž.
 
Najboljši v 27. generaciji Tečaja za desetnike:
1. poddesetnik Ernest Avdić,
2. poddesetnik Rok Naumov,
3. poddesetnik Peter Čampa.
 
 
 
Fotografije
od 1. do 9.: desetnik Robert Cotič, Kabinet načelnika GŠSV
od 10. do 11.: štabni vodnik Andrej Trkov, Šola za podčastnike

Dokumenti:
Seznam_kandidatov_27._g._TDES.doc
Seznam_kandidatov_30._g._OVSIU_SPC.doc

FOTO 1: Iz slovesnosti v telovadnici Vojašnice Janko Premrl Vojko v Vipavi

FOTO 2: Polkovnik mag. Valter Vrečar, poveljnik CVŠ: Danes smo slovesnost simbolično prenesli v Vipavo, kjer se za posameznika vse skupaj tudi začne.

FOTO 3: Prihod slušateljev 30. generacije OVSIU

FOTO 4: Podelitev čina vodnik

FOTO 5: Brigadir David Humar, namestnik načelnika GŠSV: Vsakdo izmed nas lahko doseže visoke titule, na eni strani akademske, na drugi čine, vendar se moramo zavedati, da je najvišja titula tista, ki nam jo prizna najbližje okolje.

FOTO 6: Najboljši v 30. generaciji OVSIU ŠPČ

FOTO 7: Najboljši v 27. generaciji Tečaja za desetnika

FOTO 8: Veščinski center - enota, v kateri se fantje in dekleta prvič spoznajo v vojaškim poklicem, v ŠPČ pa iz dobrega vojaka naredijo še boljšega podčastnika.

FOTO 9: Nastop Big Banda ORKSV

FOTO 10: 30. generacija OVSIU ŠPČ, poveljnik CVŠ polkovnik mag. Valter Vrečar, poveljnik ŠPČ podpolkovnik Marko Unger, glavni PČ CVŠ praporščak Klemen Beras in enotovni PČ ŠPČ praporščak Aleš Mihelič

FOTO 11: 27. generacija Tečaja za desetnike, poveljnik CVŠ polkovnik mag. Valter Vrečar, poveljnik ŠPČ podpolkovnik Marko Unger, glavni PČ CVŠ praporščak Klemen Beras in enotovni PČ ŠPČ praporščak Aleš Mihelič