Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.11.2015

Slovesnost ob dnevu 72. brigade in dnevu Rudolfa Maistra

V ponedeljek, 23. novembra, je v Osnovni šoli Ravne na Koroškem potekala slovesnost ob dnevu 72. brigade in dnevu Rudolfa Maistra. Slavnostna govornica je bila ministrica za obrambo Andreja Katič, v uvodu pa sta zbrane nagovorila poveljnik brigade brigadir Franc Koračin in dr. Tomaž Rožen, župan Raven na Koroškem. Podeljena so bila priznanja najboljšemu vojaku, podčastniku in častniku 72. brigade, v kulturnem programu pa je sodeloval kitarist Urban Reiter.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je izrazila veselje, da je na ta praznični dan na Koroškem, v slovenski mejni pokrajini, ki je v naši zgodovini bojevanja za svobodo in suverenost, imela pomembno vlogo in jo vedno tudi hrabro izpeljala. Spomnila je, da so to kraji, kjer so potekali boji za slovensko severno mejo in kjer se je boril in izgubil življenje nadporočnik Franjo Malgaj, ki mu je general Maister izredno zaupal in v njem videl perspektivnega slovenskega vojaškega poveljnika. Spomnila je tudi na težke boje v drugi svetovni vojni, ki so se na Koroškem končali šele sredi maja 1945. Nato je namenila pozornost dogajanju v osamosvojitveni vojni, ki je na Koroškem potekala v veliki intenzivnosti. Zahvalila se je vsem koroškim veteranom vojne za Slovenijo, ki so obvarovali samostojno in suvereno Republiko Slovenijo ter čestitala pripadnikom Manevrske strukture narodne zaščite v Mežiški dolini ob 25. obletnici tega prelomnega državotvornega projekta v slovenski zgodovini. V nadaljevanju je ministrica čestitala pripadnikom in pripadnicam 72. brigade ob njihovem prazniku ter izrazila zadovoljstvo, da je posebno v zadnjem času na Koroškem, delu svojega domicilnega delovanja, z različnimi oblikami vojaško-civilnega sodelovanja 72. brigada vse bolj prisotna.

Poveljnik 72. brigade brigadir Franc Koračin je v svojem govoru med drugim izpostavil, da se trudimo ohraniti vrline, ki sta jih imela general Rudolf Maister in Franjo Malgaj, ter jih ustrezno prenašamo v današnji čas. »Danes nam niso dovolj vedenje in vizija, potrebujemo odločnost in energijo, da prenesemo ideje v prakso, potrebujemo osebni pogum in požrtvovalnost, vsak mora storiti tisto kar zmore, ne pa mora. Aktivnost, delavnost in enotnost nas lahko popeljejo k skupnim ciljem. Ljubezen do domovine pa je čustvo, ki lahko sprosti največ ustvarjalne energije. Pripadniki 72. brigade Slovenske vojske smo ponosni, da lahko služimo domovini Sloveniji, pomagamo slovenskemu narodu in stojimo za svojim geslom SKUPAJ ZMOREMO.«
 
Najboljši vojak 72. brigade:
- poddesetnik Luka Poklečki, 20. pehotni polk
Najboljši podčastnik 72. brigade:
- vodnik Beno Golob, 74. pehotni polk
Najboljši častnik 72. brigade:
- nadporočnik Dušan Babič, Teritorialni polk
 
Fotografije: desetnik Luka Mitrović, 72. brigada

Spremljajoče aktivnosti ob praznovanju 72. brigade: predstavitev opreme in poklica vojak

Spremljajoče aktivnosti ob praznovanju dneva 72. brigade: žreb pri odbojki

Spremljajoče aktivnosti ob praznovanju dneva 72. brigade: Nagovor poveljnika 72. brigade pred začetkom športnih aktivnosti

Spremljajoče aktivnosti ob praznovanju dneva 72. brigade: Med ogledom slik v Osrednji koroški knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem.

Spremljajoče aktivnosti ob praznovanju dneva 72. brigade: Odlično narejena slika vedno navduši.

Na slovesnosti je našo himno zapela Helena Blagne.

Župan občine Ravne na Koroškem mag. Tomaž Rožen

Poveljnik 72. brigade brigadir Franc Koračin

Slavnostna govornica je bila ministrica za obrambo Andreja Katič

Odhod praporščakov iz prizorišča

S koncerta Orkestra Slovenske vojske

Druženje po zaključku slovesnosti