Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.12.2011

Slovesnost ob dnevu 1. Brigade slovenske vojske

Danes, 16. decembra, je v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani potekala slovesnost ob dnevu 1. brigade Slovenske vojske. Ob tej priložnosti so se postrojili pripadniki in pripadnice Prve. Na postrojitvenem mestu so bile postrojene enote 1. brigade Slovenske vojske: poveljstvo 1. brigade Slovenske vojske s Poveljniško četo, 10. motorizirani bataljon, 20. motorizirani bataljon, 74. motorizirani bataljon in 670. logistični bataljon.
Zbrane je nagovoril poveljnik brigade brigadir David Humar, ki je izpostavil najpomembnejše dosežke enot v letošnjem letu ter opozoril na naloge in izzive brigade v novem letu. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner, ki je Prvi čestital za vse njene dosežke, predvsem za dosežke v izpopolnjevanju bojne pripravljenosti in uvajanju novosti.    
Slovesnosti so se udeležili tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, poveljnik sil brigadir Branimir Furlan, visoki predstavniki Ministrstva za obrambo, zaščite in reševanja, Policije, atašejski zbor in veterani vojne za Slovenijo. V okviru slovesnosti je brigadir Humar najboljšim pripadnikom in pripadnicam brigade podelil priznanja. Orkester Slovenske vojske je na slovesnosti zaigral tudi pesem 1. brigade z naslovom Rdeča bareta, meča počez, in sicer s solistom poveljniško-logistične čete 20. motoriziranega bataljona poddesetnikom Francem Severjem.
1. brigada praznuje svoj dan 17. decembra, in sicer v spomin na dogodke, ko se je v Kočevski Reki prav na ta dan postrojila 30. razvojna skupina Teritorialne obrambe, iz katere se je najprej razvila 1. specialna brigada Moris. Leta 1998 se je oblikovala 1. brigada, vanjo pa je prišel večji del poklicnih pripadnikov brigade Moris, v celoti njen Odred za hitre intervencije in 10. bataljon za mednarodno sodelovanje.

Foto: desetnik Robert Cotič