Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.12.2010

Slovesnost ob dnevu 1. brigade Slovenske vojske

V petek, 17. decembra, je v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani potekala slovesnost ob dnevu 1. brigade Slovenske vojske. Ob tej priložnosti so se postrojili pripadniki in pripadnice brigade, Orkester Slovenske vojske pa je na slovesnosti prvič zaigral pesem 1. brigade »Rdeča bareta, meča počez«. Zbrane so nagovorili predsednik prve slovenske demokratično izvoljene vlade Lojze Peterle, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Uroš Krek in poveljnik brigade polkovnik mag. Dobran Božič. 

Slovesnosti so se udeležili tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner, poveljnik sil brigadir Branimir Furlan, atašejski zbor in veterani vojne za Slovenijo. V okviru slovesnosti je polkovnik Božič najboljšim pripadnikom in pripadnicam brigade podelil priznanja.

1. brigada praznuje svoj dan 17. decembra, in sicer v spomin na dogodke pred 20 leti, ko se je v Kočevski Reki prav na ta dan postrojila 30. razvojna skupina Teritorialne obrambe, iz katere se je najprej razvila 1. specialna brigada Moris. Leta 1998 se je oblikovala 1. brigada, vanjo pa je prišel večji del poklicnih pripadnikov brigade Moris, v celoti njen Odred za hitre intervencije in 10. bataljon za mednarodno sodelovanje.

Foto: desetnik Robert Cotič

Flash is required!

predsednik prve slovenske demokratično izvoljene vlade Lojze Peterle


Flash is required!

državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Uroš Krek


Flash is required!

Poveljnik brigade polkovnik mag. Dobran Božič