Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.09.2018

Slovesnost ob 26-letnici 132. gorskega polka in koncu vaje Zvezda Triglava 2018

V petek, 21. septembra, so pripadnice in pripadniki 132. gorskega polka 1. brigade v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli slovesno zaznamovali dan enote in konec mednarodne vojaške vaje Zvezda Triglava 2018. Dan enote praznujejo v spomin na prve korake slovenskega vojaškega gorništva pred 26 leti.

Udeležence mednarodne vojaške vaje Zvezda Triglava 2018, zbrane župane domicilnih občin, predstavnike lokalnih skupnosti in Združenja vojaških gornikov Slovenije, nekdanje pripadnike gorske enote ter druge visoke goste je pozdravil poveljnik 132. gorskega polka polkovnik Robert Klinar, ki je povedal, da danes zaznamujejo 26 let enote s tradicijo, njeni nekdanji in sedanji pripadniki pa v objemu gora ponosno služijo svoji enoti, ljudem, Slovenski vojski in domovini. Pripadnikom 132. gorskega polka se je zahvalil za soustvarjanje enote ter odločno in pogumno sledenje viziji. Svoj nagovor je sklenil z besedami zahvale vsem pripadnikom, ki so v 26 letih pustili svoje sledi v današnji enoti.

Slavnostni govornik poveljnik 1. brigade polkovnik Robert Glavaš je povedal, da so v 26 letih delovanja nanizali vrsto dosežkov na področju vojaškega gorništva, dragocene izkušnje in povezljivost s tujimi vojskami pa se trudijo dosegati z izvedbo mednarodnih in domačih vaj, usmerjenih v gore. Tako pridobivajo znanja in izkušnje, ki jih uspešno razvijajo in predajajo pripadnikom Slovenske vojske ter tujih oboroženih sil v Gorski šoli. Čestital je vsem pripadnicam in pripadnikom 132. gorskega polka ob njihovem prazniku ter za odlično organizacijo in izvedbo vaje Zvezda Triglava, pripadnikom ameriških, britanskih in italijanskih oboroženih sil pa se je zahvalil za sodelovanje.

V sklopu slovesnosti so se poklonili vsem preminulim pripadnikom ter podelili priznanja, zahvale in medalje. Za najboljšega vojaka 132. gorskega polka v letu 2017 je bil izbran desetnik Luka Ravnikar, za najboljšega podčastnika pa višji vodnik Franci Jazbar. Udeleženci vaje, ki so pokazali veliko željo po novih znanjih, medsebojnem sodelovanju in izmenjavi izkušenj, so se razšli z željo po ponovnem sodelovanju na vaji Zvezda Triglava 5 v letu 2019.

Fotografije: stotnica Tonja Ana Hrvatin, OOJ