Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.09.2017

Slovesnost ob 25-letnici 132. gorskega polka, primopredaji dolžnosti poveljnika in koncu vaje Zvezda Triglava 3

V četrtek, 21. septembra, so v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli pripadniki in pripadnice 132. gorskega polka 1. brigade s slovesnim postrojem ponosno počastili dan enote v spomin na dogodek, ko so slovenski vojaški gorniki pred 25 leti naredili prve korake na poti k današnji podobi in usposobljenosti enote. Izvedena je bila tudi primopredaja dolžnosti poveljnika 132. gorskega polka, in sicer je po štirih letih delovanja dolžnost predal polkovnik Robert Klinar, prevzel pa jo je podpolkovnik Aleš Marič. V sklopu slovesnosti je bila končana tudi mednarodna vojaška vaja Zvezda Triglava 3.

Pripadniki 132. gorskega polka so slovesnost pripravili s ponosom ter s pripadniki 4th Battalion the Duke of Lancaster’s Regiment, 1-157 Battalion of National Guard from Colorado, z zbranimi župani domicilnih občin, s predstavniki Združenja vojaških gornikov Slovenije, z nekdanjimi pripadniki gorske enote in drugimi visokimi gosti delili prehojeno pot.

Zbrane je pozdravil in nagovoril poveljnik 132. gorskega polka polkovnik Robert Klinar, ki je povedal, da je treba ustvarjati trenutke, ki združijo in dajo možnost zazreti se vase ter omogočijo izmenjavo mnenj. Eden takšnih trenutkov je današnji dogodek, ko praznujejo pomembne dosežke preteklega delovanja 132. gorskega polka in končujejo vajo Zvezda Triglava 3, ki je letos zasijala v vsej svoji luči in znova pokazala, da so verodostojen udeleženec tudi v mednarodnem okolju. Ob tem je izrazil iskreno priznanje svojim sodelavcem in sodelavkam za njihovo odgovorno in predano delo ter dodal, da na izzive niso gledali kot na nekaj, kar je preveliko in prezahtevno, temveč so se jih lotili enega za drugim in vsakega posebej tudi strli. Vsi skupaj so pokazali, da so imeli dovolj močno željo, ki jih je pripeljala do zavidljivih rezultatov. Zahvalil se je za trud, voljo, čas in uspehe vseh, ki so ta polk pripeljali do visokega nivoja, ter povedal, da je delati z ljudmi, ki jim je delo v čast, ponos in navdih, prestiž. Novemu poveljniku podpolkovniku Mariču je zaželel veliko uspehov in poudaril, da je biti na čelu gorske enote velika obveznost, a hkrati tudi velik privilegij. Svoj nagovor je sklenil z besedami zahvale tudi vsem pripadnikom, ki so v 25 letih pustili svoje sledi v današnji enoti.

Novi poveljnik 132. gorskega polka 1. brigade podpolkovnik Aleš Marič je ob prevzemu dolžnosti povedal, da si šteje v izredno čast, da lahko poveljuje enoti, ki že 25 let uspešno izpolnjuje svoje poslanstvo in vodi pripadnike, ki jih odlikujejo odločnost, znanje, izkušnje, vztrajnost, pogum in predvsem tovarištvo. Sklenil je z zgodovinskim dejstvom, ki velja v sedanjosti in se bo nadaljevalo tudi v prihodnosti: »Gore branimo, ker one branijo nas!«

Slavnostni govornik poveljnik 1. brigade polkovnik Robert Glavaš je najprej čestital vsem pripadnikom in pripadnicam 132. gorskega polka ter pozdravil pripadnike britanskih in ameriških oboroženih sil, ki sodelujejo na vaji Zvezda Triglava 3. V svojem nagovoru je poudaril zgodovinski pomen gorniškega polka za Slovensko vojsko in dejal: »Znanje v polku kopičite in ga prenašate v Gorski šoli Slovenske vojske, skozi katero razvijate, organizirate in izvajate usposabljanja s področja gorskega bojevanja za pripadnike Slovenske vojske in pripadnike tujih oboroženih sil. Zaradi specialističnih usposabljanj pa vam ne moremo reči zgolj vojaki, ampak moramo o vas govoriti kot o vojakih gornikih. V zadnjih letih ste dosegli velik napredek v usposabljanju, interoperabilnost pa se trudite dosegati z izvedbo domačih in mednarodnih vaj, usmerjenih v gore, kar dokazuje tudi odlično, izvedena vaja Zvezda Triglava 3.« Ob primopredaji dolžnosti poveljnika 132. gorskega polka se je zahvalil dosedanjemu poveljniku polkovniku Klinarju za zagnanost, strokovnost in doseženo prepoznavnost enote tako doma kot v tujini ter mu zaželel uspešno nadaljevanje vojaške kariere, novemu poveljniku podpolkovniku Mariču pa je zaželel uspešno vodenje polka in povedal, da pričakuje, da bodo cilji in vrednote 132. gorskega polka ostali tako visoki kot do zdaj.

Pripadniki Slovenske vojske ter britanskih in ameriških oboroženih sil so se ob koncu usposabljanja razšli z željo po ponovnem sodelovanju na vaji Zvezda Triglava prihodnje leto. Pripadniki polka so se razšli z besedami, da bodo pogumno nadaljevali svojo pot in še naprej dokazovali, da siva baretka ni zgolj pokrivalo, temveč sinonim za odličnega pehotnega vojaka, usposobljenega v specialističnih gorniških veščinah. 

Fotografije: štabni vodnik Mitja Jakupak, 132. GORP/1. BR

Pripadniki 132. GORP so …

… praznovali 25. obletnico.

S slovesnostjo so zaključili mednarodno vojaško vajo Zvezda Triglava 3.

Slavnostni govornik poveljnik 1. brigade polkovnik Robert Glavaš.

Najzaslužnejšim so podelili pohvale in medalje.

Najboljši vojak 132. GORP za leto 2016 je poddesetnik Rok Vidic, najboljši podčastnik pa je višji vodnik Matej Bizjak (na fotografiji).

Po štirih letih delovanja je polkovnik Robert Klinar …

… predal dolžnost poveljnika 132. GORP, …

… prevzel jo je podpolkovnik Aleš Marič.

Polkovnik Robert Klinar je prejel zlato medaljo 132. GORP za zasluge in dosežene uspehe.

Pripadniki 132. GORP so predstavili tudi nekaj gorniške opreme.

S kulturnimi točkami so slovesnost popestrili pripadniki pihalnega kvinteta Orkestra SV in pevski zbor Združenja vojaških gornikov Slovenije.