Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.02.2016

Slovesnost ob 23-letnici delovanja Šole za častnike

V ponedeljek, 1. februarja, je bila v Kadetnici v Mariboru slovesnost ob počastitvi dneva Šole za častnike.

Ob tej priložnosti je slavnostni govornik, slušatelj prve generacije Šole za častnike, brigadir Ernest Anželj pojasnil pomen vojaškega voditeljstva, domoljubja in temeljnih vrednot častnika Slovenske vojske.

Na dan slovesnosti je 49 kandidatov za častnike na Šoli za častnike začelo izobraževanje po prenovljenem programu splošnega vojaškega izobraževanja in usposabljanja kandidatov za častnike Slovenske vojske. Ob tem je poveljnik šole polkovnik Boštjan Baš v svojem nagovoru nekaj besed namenil tudi kandidatkam in kandidatom za častnike: »Vam, bodočim častnikom Slovenske vojske, želimo vcepiti disciplino in kolektivni duh, razviti veščine voditeljstva in zagotoviti znanje ter veščine, potrebne za postavitev dobrih temeljev, na katerih boste lahko gradili svojo profesionalno vojaško kariero /…/

/…/ Želim vam uspešno izobraževanje in usposabljanje ter da kar najbolje izkoristite čas, ki ga boste preživeli na Šoli za častnike.«

Šola za častnike je bila ustanovljena 1. februarja 1993 in je v 25 rednih ter petih izrednih generacijah uspešno izobrazila in usposobila 1123 častnikov Slovenske vojske.

Na slovesnosti so bila podeljena priznanja Šole za častnike za pomemben prispevek k uspešnosti in ugledu šole, ki so jih prejeli:

  • stotnik Gorazd Sagadin,
  • stotnica Brigita Letonja,
  • 74. pehotni polk.

Za kulturni program sta poskrbela kvintet Orkestra Slovenske vojske in Tamara Fajfar, pripadnica 74. pehotnega polka. Po slovesnosti so ob prijetnem druženju odprli tudi razstavo o dosedanjih generacijah Šole za častnike.

Fotografije: desetnik Boštjan Pogorevc, CVŠ