Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.12.2013

Slovesnost ob 22. obletnici začetka delovanja slovenskega vojaškega šolstva

V petek, 13. decembra, je v vojaškem objektu Kadetnica potekala slovesnost ob 22. obletnici začetka delovanja vojaškega šolstva v Slovenski vojski. Slovesnosti so se udeležili tudi načelnik štaba Generalštaba Slovenske vojske brigadir David Humar, večina nekdanjih poveljnikov Centra vojaških šol in župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec. V okviru slovesnosti so bila najbolj zaslužnim pripadnikom podeljena tudi priznanja oziroma medalje MO in GŠSV.

»V posebno čast mi je, da sem največji del svoje kariere, več kot šest let, preživel prav v Centru vojaških šol. Lahko rečem, da je to obdobje, ki mi je dalo največ vojaške strokovne rasti, in v tistem času sem se dokončno oblikoval kot častnik. Naše vojaško šolstvo je prehodilo dolgo pot tako v menjavi objektov, če se lahko tako izrazim, kot tudi v izmenjavi ljudi. O takšnem objektu, kot ga imate vi tukaj v Kadetnici, lahko nekateri samo sanjajo. Kadetnico, ki diha s tradicijo vojaškega šolstva, upam, da ste napolnili s pravo vsebino. Še tako dober program in tako dobra literatura ne dasta piko na i. Piko na i dajejo učitelji in inštruktorji. Tisti, ki prinašajo znanje, izkušnje in veščine. Močno upam, da bomo toliko, kot smo vložili v to infrastrukturo, vložili tudi v kadre. A dejstvo je, da so težišča šole učitelji. Ravno tako je dejstvo, da se ne sme učiti kar nekaj, ampak tisto, kar je končni cilj vojaškega izobraževanja in usposabljanja, in tisto, kar potrebujejo enote, torej VIU, usmerjeno v bojevanje,« je v slavnostnem nagovoru s prav posebnim spoštovanjem in žarom v očeh med drugim dejal brigadir David Humar ter nadaljeval, da so enote SV tiste, ki ocenjujejo naše delo.
Brigadir Humar je še dejal, da je vsebina tista, ki mora imeti prednost pred birokracijo, in da mora biti vojaško šolstvo gonilna sila pri spremembah ter uvajanju novih zadev. »Treba je iskati nove zadeve in ne čakati drugih. Osnovna funkcija pa je poleg izobraževanja tudi vzgajanje, ki mora temeljiti na domoljubju. Ni dovolj biti naučen, vedno moramo biti tudi vzgojeni. To, kar je naučeno, da pravilno uporabimo v korist domovine. Od vojaškega šolstva se pričakuje, da bo naučilo in vzgajalo dobre poveljnike, ki bodo lahko vodili enote v zmago.«
Ob tej priložnosti so v kulturnem programu nastopili tudi učenci Osnovne šole Toneta Čufarja Maribor, v okviru slovesnosti pa so v avli Kadetnice na ogled slikarska dela, ki so nastala na letošnjih likovnih delavnicah generala Maistra izpod čopičev petindvajsetih likovnih ustvarjalcev iz Slovenske vojske, z MO in iz civilnega okolja.

Foto: Carmen Kos, SOJ SV