Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.12.2017

Slovesnost in odprtje razstave »V službi miru: Republika Slovenija v mednarodnih operacijah in na misijah«

V petek, 1. decembra, je v Avditoriju generala Maistra potekala slovesnost pred odprtjem razstave z naslovom »V službi miru: Republika Slovenija v mednarodnih operacijah in na misijah«. Slovesnosti so se udeležili generalni sekretar mag. Boris Balant, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder, brigadir mag. Vilibald Polšak, poveljnik Centra vojaških šol, predsednik Združenja slovenskih mirovnikov brigadir v pokoju Anton Turk, pripadnice in pripadniki prvih kontingentov Slovenske vojske na MOM ter pripadniki, zaposleni v Vojaškem objektu Kadetnica. Po slovesnosti je sledilo odprtje razstave in voden ogled.

Zbrane je v uvodu nagovoril brigadir mag. Vilibald Polšak, ki je izrazil izjemno zadovoljstvo in ponos, da je razstava, ki je zasnovana kronološko in regionalno, ugledala luč sveta. V nadaljevanju je svoje zadovoljstvo nad uspešnim sodelovanjem s Slovensko vojsko izrazil tudi brigadir v pokoju Anton Turk, ki upa, da se bodo tovrstna srečanja in dogodki odvijali tudi v prihodnje. Mag. Boris Balant pa je v svojem nagovoru med drugim dejal, da so ključni vedno ljudje, posameznice in posamezniki s svojim znanjem, predanostjo in profesionalnostjo, ki so v ponos vsem nam in naši domovini. »/…/ Prepričan sem, da je naša institucija z delom Vojaškega muzeja Slovenske vojske primer zelo dobre prakse, kako je treba negovati spomin na pretekle dogodke in jih z vidika časovne distance ustrezno vrednotiti ter jih oplemeniti s pogledom na prihodnost.«

Letos praznujemo 20 let, odkar je Slovenija na prvo mednarodno misijo ALBA v Albanijo napotila svoje pripadnike. Jeseni istega leta je sledila misija UNFICYP na Cipru in SFOR v Bosni in Hercegovini. V skoraj 20 letih je v operacijah in na misijah v okviru različnih mednarodnih organizacij sodelovalo že več kot 11.300 pripadnikov Slovenske vojske. Z namenom zaznamovanja 20-obletnice sodelovanja Republike Slovenije v MOM je bilo v tem letu organiziranih cel niz dogodkov in projektov. Maja je bil izveden sprejem poveljnikov dosedanjih kontingentov Slovenske vojske in Policije ter civilnih funkcionalnih predstavnikov pri predsedniku republike in vrhovnem poveljniku obrambnih sil. V Kadetnici je sledila predstavitev zbornika 20 let v službi miru, na Brdu pri Kranju pa je oktobra potekala medresorska mednarodna konferenca, ki se je skozi vsebine panelov dotaknila številnih aktualnih varnostnih izzivov in s tem povezane vloge ter sodelovanja RS v MOM. Zadnje v okviru zaznamovanja 20-obletnice pa je bilo današnje srečanje pripadnikov prvih kontingentov Slovenske vojske na MOM in njim v počastitev, otvoritev razstave v organizaciji Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Pobudnik vseh dogodkov v nizu pa je bil predsednik Združenja slovenskih mirovnikov brigadir v pokoju Anton Turk.

Mednarodno okolje doživlja neprestane spremembe in skladno s tem je Slovenska vojska v MOM vseskozi uresničevala zunanjo politiko, ki jo je določila Slovenija in izpolnjevala zaveze, ki jih je dala mednarodni skupnosti. Vseskozi so naši vojaki in civilni strokovnjaki v MOM delovali tudi v dobro civilistov, med katerimi so najbolj ranljivi otroci, ženske in starejši ljudje ter spoštovali vrednote in kulturo območij, na katerih so delovali. Zgodovina je postavila temelj naši sedanjosti. Zato je prav, da tudi zapisi, izkušnje in spomini, ki so jih pripadniki prinesli iz prvih MOM, ostanejo zapisani, so nam v poduk in nas ženejo k izboljšavam. Temu je namenjena razstava, ki jo je pripravil Vojaški muzej Slovenske vojske. Odprtje razstave s prerezom traku je bilo zaupano generalnemu sekretarju mag. Borisu Balantu, voden ogled pa majorju Zvezdanu Markoviću.

Razstava bo v pritličju Kadetnice, v Dvorani Davorina Žunkoviča, na ogled predvidoma do konca junija 2018.
 
Fotografije: desetnik Danijel Mlakar | Kabinet načelnika GŠSV | OOJ