Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.05.2019

Slovesno zaznamovali dan Slovenske vojske

V torek, 14. maja, je bila v Cerkljah ob Krki osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske. Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, zbrane pa sta nagovorila tudi minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc. Na slovesnosti je bil v čin brigadirja povišan Ivan Mikuž, podeljena so bila najvišja priznanja Ministrstva za obrambo ter razglašeni najboljši vojak, najboljši podčastnik in prejemnik zlate strelske vrvice za leto 2018. Slovesnost je popestril Orkester Slovenske vojske z gostjo Nušo Derenda.

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je v slavnostnem govoru poudaril, da je pripravljenost naših enot za delovanje v mednarodnih operacijah in misijah je na najvišji ravni. »Za izjemno delo prejemamo po svetu poklone in izraze občudovanja. Pomembno pripomorejo k ugledu naše države v mednarodni skupnosti. Vaši pripravljenosti in naklonjeni usodi gre zahvala, da se vas je skoraj 15.000 v več kot dvajsetih letih brez izgub v spopadih srečno vrnilo domov«, je še povedal predsednik.

Minister za obrambo Karl Erjavec je izpostavil pomen zaupanja, spoštovanja in lojalnosti do vojaške organizacije, ki so ključne za uspešno delovanje in razvoj Slovenske vojske v prihodnje. kot temelji delovanja učinkovite vojaške organizacije, še posebej glede odnosa med poveljujočim in podrejenimi. Pripadnikom in pripadnicam Slovenske vojske se je minister zahvalil za častno, profesionalno in predano opravljanje poslanstva služenja domovini, poslanstva, ki ostaja enako in trdno že od takrat, ko se je s postrojem enote v Kočevski Reki, 17. decembra 1990, in sprejemom nabornikov 15. maja 1991 v učnih centrih v Pekrah in na Igu rojevala Slovenska vojska.

Načelnica generalštaba generalmajorka Alenka Ermenc je v svojem nagovoru poudarila, da danes ni samo naš dan. »To je tudi dan vseh, ki z nami čutijo pripadnost Slovenski vojski, ki se tako kot mi istovetijo z vrednotami naše vojske in ki vztrajno delajo za dobro našega poslanstva. Za svoje delo smo odgovorni kot pripadniki Slovenske vojske in kot državljani. Biti pripadnik vojske pomeni način življenja, pomeni živeti vrednote Slovenske vojske. Pomeni predano delati za izpolnitev poslanstva: korektno, strokovno in zakonito.«

Slovenska vojska je ob tej priložnosti odprla vrata vojašnice v Cerkljah ob Krki in predstavila vajo Takojšen odgovor. Vaja se je začela v ponedeljek, 6. maja, in je prva v nizu letošnjih mednarodnih vojaških vaj, ki potekajo pod skupnim geslom Močnejši skupaj. Obiskovalci so si lahko ogledali statične in dinamične predstavitve opreme in oborožitve sodelujočih vojsk na vaji.

Vlada Republike Slovenije je 15. maj s sklepom določila za dan Slovenske vojske. Na ta dan leta 1991 so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji, v dveh učnih centrih takratne Teritorialne obrambe. Skupaj 300 nabornikov je vojaški rok začelo služiti v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru in 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani.

Pred začetkom današnje slovesnosti je poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Milan Žurman ministru in načelnici generalštaba predstavil vajo Takojšen odgovor, ki tedni poteka v Republiki Sloveniji. 

Fotografije: Damjan Vodenik

Flash is required!

- načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc


Flash is required!

- minister za obrambo Karl Erjavec


Flash is required!

- predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor