Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.07.2012

Slovesno v Vojašnici Jerneja Molana in Edvarda Peperka

Minister za obrambo je v juniju 2012 preimenoval sedem vojašnic Slovenske vojske, skladno z odredbami pa sta bili v petek, 13. julija v Vojašnici Jerneja Molana in Edvarda Peperka izvedeni prvi slovesnosti z razglasitvijo novih imenovanj.

Obeh slovesnosti se je poleg družinskih članov v slovenski osamosvojitveni vojni padlih pripadnikov, po katerih se imenujeta vojašnici, udeležil načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič, ki se mu je v Cerkljah ob Krki pridružil tudi državni sekretar v Ministrstvu za obrambo Peter Stavanja, v Ljubljani pa minister za obrambo Aleš Hojs.

Vojašnica v Cerkljah ob Krki je poimenovana po Jerneju Molanu, ki mu je bila kot pripadniku intervencijske enote 25. območnega štaba Teritorialne obrambe Brežice, 27. junija 1991 dodeljena izvedba naloge na mejnem prehodu Rigonce. Brežičan, rojen 23. oktobra 1953 je bil tam v spopadu s pripadniki Jugoslovanske ljudske armade v svojem 38. letu smrtno ranjen. Kot prvi žrtvi osamosvojitvene vojne je za izkazano izjemno hrabrost v vojni ter posebno požrtvovalnost v bojnih nalogah posmrtno prejel najvišje vojaško odlikovanje Republike Slovenije – Častni vojni znak, leta 1992 pa je bil za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije odlikovan tudi s »Častnim znakom svobode Republike Slovenije«.

Samo letališče je bilo na področju današnje vojašnice zgrajeno že v času Kraljevine Jugoslavije, leta 1938. S pričetkom druge svetovne vojne je bilo področje letališča prvotno dodeljeno italijanskim okupacijskim silam, a so ga zaradi strateškega pomena zavzeli Nemci. V noči iz 7. na 8. julij 1943 so borci 5. slovenske narodnoosvobodilne udarne brigade Ivana Cankarja napadli letališče v Cerkljah ob Krki, po drugi svetovni vojni pa je letališče prevzela Jugoslovanska ljudska armada. Leta 1953 se je začela izgradnja 2400 metrov dolge betonske vzletno-pristajalne steze in 300 metrov utrjenih travnatih površin ob stezi. Urejanje je potekalo vse do sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je letališče dobilo današnjo podobo.

V času slovenske osamosvojitvene vojne leta 1991 so pripadniki Teritorialne obrambe Republike Slovenije letališče obkolili, ga blokirali in tako prekinili dobavo vode, hrane in elektrike. 27. junija so pripadniki z minometi napadli letališče, zadeli pristajalno stezo, vsa plovila JLA pa so še isto noč zapustila tako letališče v Cerkljah kot celotno Republiko Slovenijo.

Februarja 2008 je bila ustanovljena Brigada zračne obrambe in letalstva, ki pod enim poveljstvom združuje vse enote zračne obrambe in letalstva Slovenske vojske.

Vojašnica v ljubljanskem Polju je poimenovana po Edvardu Peperku, leta 1991 pripadniku diverzantskega voda Teritorialne obrambe Republike Slovenije. 2. junija 1966 rojen Kamničan je domovino v osamosvojitveni vojni branil v Trzinu, kjer je bil 27. junija 1991 v spopadu s pripadniki specialne enote Jugoslovanske ljudske armade smrtno ranjen. 26. oktobra 1991 je za izkazano izjemno hrabrost v vojni ter posebno požrtvovalnost v bojnih nalogah posmrtno prejel najvišje vojaško odlikovanje Republike Slovenije – Častni vojni znak, leta 1992 pa je bil za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije odlikovan tudi s »Častnim znakom svobode Republike Slovenije«.

Ljubljanska vojašnica v takratni občini Moste-Polje je bila za potrebe JLA zgrajena leta 1975 na območju bivšega ljubljanskega letališča, prvotno za tehnične službe in s ciljem zračne obrambe mesta Ljubljana.

Vojašnica, do začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja imenovana Vojašnica bratstva in enotnosti, kasneje pa imenovana po generalu Francu Rozmanu – Stanetu, se razteza na približno 32 hektarjih površine. Danes vojašnica poleg nastanitvenih objektov obsega prijavnico, delavnice, skladišča, nadstreške za vozila, kuhinjo, ambulanto, športno dvorano, športna igrišča, taktično stezo, pehotne ovire, poligon za vožnjo s terenskimi vozili in tekaško stezo.

Vojašnica Edvarda Peperka, Ljubljana

Vojašnica Jerneja Molana, Cerklje ob Krki

Flash is required!

- poveljnik Vojašnice Edvarda Peperka in poveljnik 1. brigade Slovenske vojske brigadir David Humar


Flash is required!

- načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič