Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.10.2011

Slovesno v obrambni strukturi

Slovesno v obrambni strukturi

V sredo, 26. oktobra, je bila v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani slovesnost, ki sodi v sklop zaznamovanja 20-letnice delovanja slovenskega obrambnega sistema in Slovenske vojske kot aktivne udeleženke osamosvojitvenega procesa; le-ta se je začel v 90. letih prejšnjega stoletja in končal z odhodom zadnjega vojaka takratne armade z ozemlja Republike Slovenije na dan slovesnosti pred 20 leti.

Slavnostna govornica na slovesnosti je bila Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, ki je v svojem nagovoru povedala: »Naša naloga na Ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski je na primeren način spomniti se in obeležiti tiste dramatične dni za Slovenijo in Slovence v oktobru leta 1991. Proces oblikovanja te države z odhodom jugoslovanske vojske z našega ozemlja ni bil končan. Velik del diplomatskega procesa, ki so ga morali opraviti politiki na različnih ravneh in ki je zadeval priznanje Republike Slovenije v različnih mednarodnih organizacijah, se je takrat čisto zares in polno začel oziroma nadaljeval z iskanjem priznanj.

V vojni smo zmagali na kopnem, se obranili napadov iz zraka, ampak dokončno svobodo izpod tedaj že tuje vojaške sile nam je omogočilo morje. Prav zato je tudi danes pomembno, da Slovenska vojska razvija vse tri komponente – kopensko, zračno in pomorsko.

S ponosom se lahko spomnimo generala Maistra in njegovih borcev za severno mejo, pa organizacije TIGR in osvobodilne fronte, ki je vodila narodnoosvobodilni boj in Slovence popeljala v boj proti fašizmu in nacizmu ter nas postavila na stran zaveznikov in zmagovalcev druge svetovne vojne. Slovenci smo potem ostali brez lastne vojske, vse dokler leta 1968 niso na pobudo tudi slovenskih generalov ustanovili Teritorialne obrambe. Njeni pripadniki so v letih 1990 in 1991 predstavljali temelj Manevrske strukture narodne zaščite, ki je pomenila skupaj s teritorialci zametek današnje Slovenske vojske.

Lahko smo upravičeno ponosni, da pripadamo tistim generacijam naših prednikov in tudi vas sodobnikov osamosvojiteljev, ki so prispevale k temu, da so se sanje o samostojni državi uresničile.«

Ministrica se je spomnila tudi vseh ljudi, ki so na različnih ravneh vodili pogajanja, ki so to državo pripeljala do suverenosti. Skupina, ki jo je vodil Miran Bogataj, je Slovenijo zastopala v pogajanjih za odhod JLA iz Slovenije. Nastala je ob prvi prekinitvi ognja med vojno za slovensko osamosvojitev leta 1991. Po podpisu brionske deklaracije je dobila komisija uraden status in pooblastilo, da se pogaja z JLA o vseh podrobnostih njenega umika ter vrnitvi vojaške opreme eni in drugi strani. Na podlagi tega dogovora sta Boris Žnidarič in pokojni polkovnik Danijel Kuzma napisala ukaz, ki sta ga nato podpisala takratna ministra Janez Janša in Igor Bavčar. Z njim je bil Boris Žnidarič imenovan za vodjo ekipe, ki je potem izpeljala zadnje dejanje odhoda JLA iz Slovenije.
»Poleg teh ključnih osebnosti je bilo v Kopru in njegovi okolici še zelo veliko različnih pripadnikov Teritorialne obrambe in slovenske milice, ki so skrbeli za ta odhod. Veliko nam pomeni, da so vsak po svojih močeh prispevali k varnemu odhodu jugoslovanske vojske. Velika hvala za čisto vse, kar ste storili, tako kot gre tudi velika hvala vsem tistim, ki danes ne morejo biti z nami, kajti žrtvovali so svoje življenje v osamosvojitveni vojni za to domovino,« je dodala ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič.

Ministrica za obrambo je v čin brigadirja povišala polkovnika Slovenske vojske Venčeslava Ogrinca. Sedem podpolkovnikov je povišala v čin polkovnika, zaposlenim na Ministrstvu za obrambo in skupini pripadnikov Slovenske vojske pa je ob tej priložnosti podelila tudi najvišja priznanja Ministrstva za obrambo. Vsem ostalim prejemnikom priznanj iz Slovenske vojske so bila priznanja podeljena na slovesnostih v poveljstvih in enotah Slovenske vojske.

Plaketo ministra za obrambo so prejeli:
– Matjaž Obštetar
– Bruno Toič 
– Suzana Uršič Fister

Medaljo za zasluge sta prejela:
– Ivan Hostnik 
– Tone Slak

Medaljo ministra za obrambo so prejeli:
– Roman Andročec
– Dušan Cvoernjek
– Samo Flamiš
– Miloš Kosič
– Mojca Križ
– Barbara Krnc Langerholz
– Janez Nedog
– Renata Ponjavić
– Branko Rek
– Robert Stražišar
– Igor Šepec
– Jožica Vaš
– Tatjana Zaletelj
– Anica Zobec 
– Danica Žižek

Medaljo Slovenske vojske so prejeli:
– Romana Lah – bronasta
– Bojan Fritsch – srebrna
– Jožef Kranjc – srebrna 
– Rozalija Mikuš – srebrna

Medaljo generala Maistra sta prejela:
– štabni vodnik Boštjan Poklukar – bronasta
– Tomaž Okršlar – srebrna

Strelno orožje sta prejela:
– Adela Blagotinšek 
– podpolkovnik Leopold Čuček

Medaljo za kulture dosežke in promocijo Slovenske vojske sta prejela:
– VVU XIII. r. Simon Korez 
– VVU XIII. r. mag. Jani Šalamon

 

Foto: Bruno Toič, MORS

Dokumenti:
brigadir_ogrinc_zivljenjepis.pdf

Flash is required!

Govor ministrice za obrambo dr. Ljubice Jelušič