Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.04.2013

Slovesno ob vrnitvi slovenskih kontingentov iz Afganistana ter Bosne in Hercegovine

Danes, 26. aprila, je v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani potekala slovesnost ob vrnitvi 18. kontingenta Slovenske vojske iz mednarodne operacije sil ISAF v Afganistanu in 29. kontingenta Slovenske vojske iz mednarodne operacije sil EUFOR v Bosni in Hercegovini.

Zbrane je ob vrnitvi najprej pozdravil poveljnik 1. brigade polkovnik Miha Škerbinc in jim zaželel dobrodošlico. Pripadnikom kontingentov se je na slovesnosti pridružil tudi član Odbora za obrambo Državnega zbora Republike Slovenije Matej Tonin, ki je dejal, da se je decembra lani, ko je skupaj z ministrom za obrambo obiskal slovenske vojake v Afganistanu, na lastne oči prepričal, kako delujejo slovenski vojaki v mednarodnem okolju, zato danes s spoštovanjem gleda na njihovo profesionalno delo.

Osrednji govornik na slovesnosti je bil namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir dr. Andrej Osterman ter ob tem dejal, da smo v Slovenski vojski ponosni na pozitivne ocene in pohvale, ki sta jih kontingenta prejela v času delovanja v operaciji, ter dodal: »To nedvomno dokazuje, da ste naloge opravili zavzeto, odgovorno in motivirano, pri tem pa niste pozabili na lastno varnost.«

Brigadir dr. Osterman se je v svojem govoru spomnil tudi na družinske člane pripadnikov in pripadnic obeh kontingentov, ki so v času njihove odsotnosti nosili breme odgovornosti in skrbeli za nemoteno življenje doma.

Ob koncu prireditve se je major Boštjan Močnik, namestnik poveljnika 18. slovenskega  kontingenta v silah ISAF, v imenu kontingenta zahvalil polkovniku Tošu za njegov prispevek pri vodenju kontingenta in mu ob tej priložnosti vročil zastavo Republike Slovenije.

Foto: Nataša Oblak, MORS, in Branko Češarek, 1. BR