Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.05.2014

Slovesno ob vrnitvi pripadnikov 20. kontingenta SV iz Afganistana

Danes, 12. maja, je bila v Vojašnici generala Maistra v Mariboru slovesnost ob vrnitvi pripadnikov 20. kontingenta Slovenske vojske iz mednarodne operacije Isafa v Afganistanu. Udeležili so se je predsednica vlade mag. Alenka Bratušek, minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič. Zbrane sta nagovorila predsednica vlade mag. Alenka Bratušek in poveljnik Združenega operativnega centra brigadir Milan Obreza.


Predsednica vlade se je v svojem govoru zahvalila pripadnikom 20. kontingenta za profesionalno opravljeno delo in prispevek k dolgoročni stabilnosti Afganistana, ki ostaja nujen pogoj za nadaljnji razvoj države. Dejala je, da je na mednarodnih obiskih od svojih sogovornikov pogosto slišala pohvalne besede o njihovem delu, usposobljenosti in navezovanju pristnih stikov ter pomoči lokalnemu prebivalstvu. »Varnost vojakov na območjih delovanja je naša najpomembnejša skrb in odgovornost,« je poudarila. Pripadnikom 20. kontingenta Slovenske vojske v silah Isafa je izrekla tudi pohvalo za profesionalnost in visoko motiviranost za nadaljnje delo, ki so ju pokazali ob poškodbi enega izmed vojakov. »Neskončno vesela sem, da se je končalo tako, kot se je, in da je danes z nami v Mariboru tudi poškodovani vojak,« je predsednica vlade strnila svoje misli o dogodku, do katerega je prišlo konec januarja letos.

Med desetletnim sodelovanjem v operaciji Isafa v Afganistanu, v varnostno in kulturno specifičnem okolju, smo po besedah predsednice vlade kot država prehodili pomembno pot. »Začetne oblike sodelovanja v operaciji, ki so bile osredotočene predvsem na naloge varovanja ter donacijo oborožitve in opreme, ste kakovostno nadgradili s sodelovanjem z afganistanskimi oblastmi ter vojaškimi in civilnimi predstavniki. Z mentorstvom pripadnikom afganistanskih varnostnih sil na številnih območjih, z uresničevanjem civilnih projektov v lokalnih skupnostih ter s svetovanjem afganistanskim oblastem na strateški ravni smo skupaj prispevali k večji zmožnosti afganistanske vlade za samostojno zagotavljanje varnosti in učinkovitejše upravljanje države. Prepričana sem, da je imela ta izkušnja pomembne pozitivne učinke za ves obrambni sistem, predvsem pa za Slovensko vojsko. S sodelovanjem v operaciji smo se spopadli z zahtevnimi logističnimi izzivi in preizkusili v skupnem delovanju s partnerskimi državami,« je ugotovitve o doseženem povzela predsednica vlade ter izrazila veselje, da so se vsi pripadniki kontingenta srečno vrnili v domovino.
Po slovesnosti si je ogledala še Kadetnico in se vpisala v njihovo knjigo gostov.

Poveljnik Združenega operativnega centra brigadir Milan Obreza je v svojem govoru med drugim dejal, da je bilo sodelovanje v Isafu ena najzahtevnejših operacij za Slovensko vojsko, tako z operativnega kot logističnega vidika.

Glavnina kontingenta je bila nastanjena v bazi Arena v Heratu, kjer so opravljali naloge svetovanja afganistanskemu inženirskemu bataljonu, korpusnemu poveljstvu in policijskim enotam afganistanskih varnostnih sil ter zagotavljali nacionalno logistično podporo. Delovali so tudi v sestavi poveljstev sil Isafa, kjer bodo štirje pripadniki Slovenske vojske delo nadaljevali še do druge polovice junija, ko jih bosta zamenjala dva, ki bosta v Afganistanu ostala do konca letošnjega leta.

Slovenska vojska sodeluje v mednarodni operaciji Isafa od 25. februarja 2004, ko je v Afganistan prispela predhodnica prvega kontingenta Slovenske vojske. Slovenski kontingenti v Afganistanu so v desetletnem obdobju zaznamovali svoje delovanje od začetnega izvidovanja leta 2004, varovanja od leta 2005, mentorstva od leta 2010 do svetovanja od leta 2012 ter zadnje leto specialnega delovanja. Do danes je bilo v Afganistanu 1296 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, poleg njih tudi 13 civilnih funkcionalnih strokovnjakov (nekateri so sodelovali večkrat), ki so delovali na področjih obrambe, veterine, humanitarnih zadev, financ, carine, izobraževanja, človekovih pravic in pravosodja. V začetnem obdobju je na kabulskem letališču v štirih ciklih delovalo tudi 17 slovenskih gasilcev.


Fotografije: Carmen Kos, Kabinet načelnika GŠSV

Video posnetek: Robert Cotič, Kabinet načelnika GŠSV

Flash is required!

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek


Flash is required!

Poveljnik Združenega operativnega centra brigadir Milan Obreza